Almussafes crearà un Banc de ADN dels més de 1.600 gossos censats en la localitat

Les anàlisis es realitzaran l’any que ve, després de dos mesos de campanya informativa per part de l’ajuntament

El consistori municipal assumirà el cost de les analítiques de tots els animals

Les mostres de ADN permetran localitzar i sancionar els amos dels cans, a partir de juliol del 2017

adn-gossosAlmussafes, a 9 de desembre del 2016. L’Ajuntament d’Almussafes s’ha fixat el termini màxim del 2017 per a donar una solució definitiva a la problemàtica dels excrements canins abandonats en les vies públiques de la població, una conducta incívica que genera problemes no sols de neteja i higiene, sinó també de salut pública. De fet, des de març i fins maig de l’any que ve, es procedirà en la clínica veterinària local a l’extracció de sang del conjunt de cans residents en el municipi, un total de 1.616, tal com consta en el cens caní, per a dotar-los de la seua empremta genètica.

Esta acció, que sufragarà íntegrament el consistori, permetrà la creació d’una base de dades en què constarà el número de microxip i el corresponent ADN de cada un dels animals. La iniciativa possibilitarà que a partir del mes de juliol, la Policia Local puga sancionar els amos dels cans que no hagen arreplegat de forma immediata les excrements dels carrers, jardins i zones verdes de la localitat. Amb caràcter previ, s’emetrà l’informe d’identificació del responsable per part del laboratori sevillà Neobiotechnic, l’únic amb l’acreditació per al genotipatge caní a través de mostres d’excrements.

Des de fa 16 anys, el consistori d’Almussafes aplica l’Ordenança de Tinença d’Animals, una norma municipal que, en l’actualitat, està sent objecte de revisió ja que l’executiu local inclourà en la mateixa la creació del Banc de ADN de tots els cans del municipi, el seu funcionament i les sancions a què s’enfrontaran els propietaris dels 1.616 cans residents en la localitat, en el cas de no arreplegar els excrements dels parcs, jardins i vies públiques. “La nova legislació obligarà l’amo de l’animal a eliminar de forma immediata els excrements i, en cas contrari, podrem identificar el responsable amb esta nova ferramenta que ens brinda la tecnologia”, explica la regidora de Medi Ambient, Teresa Iborra.

De fet, l’Ajuntament ja ha establit un calendari d’actuacions per a la posada en funcionament de la iniciativa, que estarà plenament implantada al juliol de l’any que ve i per a la que l’executiu local ha consignat 50.000 euros en el pressupost de 2017. La primera fase es desenrotllarà durant els mesos de gener i febrer. “Lògicament primer hem de sensibilitzar els amos dels cans amb una campanya informativa i de conscienciació, en la que detallarem amb claredat i precisió tota la iniciativa”, destaca l’edil.

A partir d’eixa data i durant tres mesos, els propietaris estaran obligats a portar als seus cans fins a la clínica veterinària d’Almussafes, on es procedirà a l’extracció de sang de tots ells per a dotar-los de la seua empremta genètica, una identificació única, detectable i inesborrable que acompanyarà al microxip. Esta acció serà gratuïta, ja que l’ajuntament ha decidit sufragar tot este procés durant el termini establit.

“No obstant això, en el supòsit que algun ca no dispose de l’empremta perquè el seu propietari va eludir la seua responsabilitat i siga detectat pels agents locals a partir del mes de juliol, serà este qui haurà d’assumir el cost del servici, amb l’única excepció dels cans xiquets de bolquers o de nova incorporació en el nostre cens caní”, assegura Iborra.

Des de la clínica veterinària es remetran totes les mostres de sang fins a Newbiotechnic, laboratori de referència i a l’avantguarda quant a gestió de llibres genealògics, qui conformarà la base de dades, amb el número de microxip i el corresponent ADN de cada un dels animals, atés que serà el responsable d’extraure el ADN de la mostra arreplegada i remesa per la Policia Local, per a la seua comparació amb la base de dades i la corresponent identificació del responsable, prèvia emissió de l’informe l’Ajuntament.

“Ens hem donat el primer semestre de l’any com a termini per a completar tot el procés i, a partir de juliol, estes conductes incíviques tindran conseqüències econòmiques en els infractors”, conclou la regidora, qui explica així mateix que des de l’executiu local s’ha fet un gran esforç en els últims anys per a solucionar el problema dels excrements i mostra d’això les quatre zones destinades a la solta, escampament i joc de gossos existents en el nucli urbà.

“Encara que la majoria dels propietaris dels cans es responsabilitzen de les excrements, és una realitat que alguns d’ells no assumixen la seua responsabilitat, generant amb això dificultats quant a higiene, neteja i salut pública. Finalment ens hem vist obligats a optar per esta ferramenta, que també servirà per a identificar els gossos en el cas de robatori, pèrdua, maltractament o abandó”.

Cartells de control accés gossos
Fa uns pocs dies, el consistori d’Almussafes va instal•lar uns cartells de prohibit accés a gossos en tots els parcs públics del nucli urbà. “És una realitat que el principal grup de risc de les excrements parasitades són els xiquets menuts, als que hem de protegir amb tots els elements al nostre abast”.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.