El nou Fons de Cooperació Municipal per a obres i despesa corrent destina 7,2 milions als pobles de La Ribera

La Diputació de València i la Generalitat Valenciana destinaran al conjunt dels ajuntaments valencians 41,2 milions per a potenciar la seua autonomia local amb inversions y despesa corrent

Rodríguez considera que “no podiem reclamar més aportacions a l’Estat per a la Comunitat i al mateix temps mantenir l’esquema de finançament dels nostres pobles i ciutats”

30/01/2017.Els pobles de La Ribera rebran enguany més de 7 milions d’euros del noy Fons Valencià de Cooperació Municipal, impulsat per la Diputació de València y la Generalitat Valenciana per tal de potenciar l’autonomia local dels municipis valencians, que podran destinar els diners assignats tant a inversions com a despesa corrent. Tal com ha destacat el president de la corporació provincial, Jorge Rodríguez, aquest mecanisme impulsat per les administracions autonòmica i provincial servirà per a “quadrar el cercle del finançament dels municipis valencians”, en resposta a “el que diu l’Estatut d’Autonomia i a les reivindicacions històriques dels alcaldes i alcaldesses”, posant a la seua disposició en la província de València 41,2 milions d’euros.

Una d’aquestes reivindicacions és la de comptar amb ajuda no solament per a inversions sinó també per a despesa corrent, “ja que en moltes ocasions la qualitat dels serveis depenen d’aquest tipus de despesa, i sense un finançament adequat és difícil mantenir-los”, va explicar el president de la Diputació. En aquest sentit, els ajuntaments podran decidir a què destinen els diners del Fons de Cooperació, les aportacions del qual a més són incondicionades, si per a inversió, per a despesa corrent o per a ambdues.

La distribució dels fons s’ha fet atenent al criteri poblacional, ponderat de manera que es prevalga als municipis més xicotets. Segons aquest repartiment, els 36 ajuntaments que conformen La Ribera Alta rebran un total de 5.223.953,03 euros. Per municipis, les assignacions més altes corresponen a Alzira, amb 43.500 habitants i 601.160,09 euros, Algemesí, amb 27.607 habitants i 449.083 euros, Carcaixent, amb 20.520 habitants i 381.591,84 euros i Carlet, amb 15.384 habitants i 319.172,97 euros d’aportació. En el costat contrari de la taula es troben els 7 municipis els padrons dels quals es troben per sota del miler de veïns, que són L’Énova, La Barraca d’Aigües Vives, Beneixida, Benimuslem, Sant Joanet, Sellent i Cotes, que rebran entre 23.000 i 48.000 euros.

La comarca de la Ribera Baixa, per la seua banda, amb 14 entitats locals, rebrà 1.993.560,14 euros, sent les majors assignacions les de Sueca i Cullera, ambdues amb poblacions superiors als 20.000 habitants i que comptaran amb 424.884,73 euros i 398.167,48 euros, respectivament. Per sota del miler d’habitants solament figuren Benicull de Xúquer i Mareny de Barraquetes, que rebran, per aquest ordre, 49.761,45 i 43.006,66 euros. En la resta de casos, les assignacions del Fons de Cooperació Local varien entre els 50.000 i els 290.000 euros.

En l’acte de presentació d’aquest nou Fons Valencià de Cooperació Municipal, Rodríguez va destacar les paraules del president de la Generalitat, Ximo Puig, en referència al fet que sense un finançament just de les institucions no hi ha autonomia possible, i en aquest sentit va assenyalar que “no podíem estar demanant més aportacions de l’Estat a la Comunitat i mantenir al mateix temps l’actual esquema de finançament dels nostres pobles i ciutats”.

“Hui és un dia que els alcaldes esperàvem des de fa molts anys. Els municipis fa molt que ens vam anar de casa, però no teníem autonomia”, va afegir Rodríguez, qui va celebrar que “per fi les paraules es converteixen en fets gràcies a aquesta suma d’esforços que permet que els alcaldes estiguem menys sols, que els municipis siguen més independents i els ciutadans una mica més feliços”.

El Fons de Cooperació Local compta amb un total de 41,2 milions d’euros per als municipis de la província de València, gràcies a l’aportació a parts iguals realitzada per la Generalitat Valenciana i la Diputació de València. D’ aquesta manera, la institució provincial continua amb l’aposta iniciada al juliol de 2015 de reforçar l’autonomia local i impulsar les polítiques municipalistes, i que ha suposat entre els anys 2015 i 2016 una injecció de més de 150 milions d’euros que els municipis valencians han pogut destinar a inversions.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.