Els danys del temporal ascendeixen a 1’2 milions d’euros a Alberic

foto 1 (4)Alberic, 10 de febrer de 2017.El desbordament del riu Xúquer durant el temporal de pluges i vent dels mesos de novembre i desembre va provocar quantioses pèrdues en el terme municipal d’Alberic. Després de les exhaustives avaluacions elaborades pels tècnics de l’ajuntament, el resum de costos ascendeix a 1.237.931 euros, amb 637.000 euros en danys en el terme municipal i al voltant de 600.000 euros en el perjudici en cultius per la pèrdua de producció i la inversió en materials fitosanitaris. Les confluències dels rius Albaida i Xúquer va provocar una alarmant crescuda del llit hídric al seu pas per Alberic, sent una de les dues localitats valencianes (juntament amb Ontinyent) on el riu es va desbordar i va inundar bona part del terme.

Les conseqüències directes van ser atroces, amb desperfectes en infraestructures viàries com camins públics, camins d’accessos a finques agrícoles, passos a nivell de camins amb barrancs i rieres i també inundacions en passos inferiors en el casc urbà. A més va haver caigudes d’arbrat en zones verdes, pèrdua de producció en finques agràries a causa de la impossibilitat de recollida de la fruita i al sobrecost en productes fitosanitaris sobre l’arbrat a causa de la permanència de l’aigua i el fang durant més d’una setmana en els cultius.

A Alberic es van registrar 384 litres per metre quadrat en dos mesos, sent els dies 5 i 18 de desembre, amb 84 litres per metre quadrat cadascun, les jornades més plujoses. A més, el règim de vents dels dies 17 i 18 de desembre, amb ràfegues superiors als 50 quilòmetres per hora, i el 19 de desembre, amb 69 quilòmetres per hora, van agreujar els danys en el terme. L’ajuntament que comanda Toño Carratalá vol acollir-se al pla d’ajudes anunciat pel Consell dels Diputats de la Generalitat Valenciana el passat 23 de desembre de 2016 per a pal·liar els danys produïts pel temporal.

La zona més afectada en el terme alberiqueny són els polígons 9, 10, 11 i 12 en trobar-se al costat de la ribera del riu Xúquer. L’eixida de les aigües del llit va provocar inundacions en les parcel·les i camins adjacents, deixant restes de canyes o arbres però sobretot llots i terres en els camins. Tot açò va provocar nombrosos clots i corriments de terra que van afectar els asfaltats del terme rural, freqüentats diàriament per desenes d’agricultors.

“Les administracions superiors han d’ajudar-nos a pal·liar els danys provocats per un temporal històric. La situació de l’agricultura valenciana és desastrosa i els agricultors han de sentir la calor de les institucions quan a més es veuen assolats per unes condicions climatològiques tan adverses. Alberic va patir el desbordament del riu i la inundació de bona part del terme, la qual cosa va agreujar els danys. No podem fer una altra cosa que demanar ajuda perquè el desastre sobrepassa les possibilitats de l’ajuntament i els agricultors necessiten suport per a tornar a la normalitat”, explica l’alcalde del municipi alberiqueny, Toño Carratalá.

Els tècnics municipals també han registrat danys en els col·legis públics Rafael Comenge i El Convent. En els dos casos les caigudes de pins per l’efecte del vent van provocar danys en tanques de tancament metàl·liques de perfils d’acer i malles electrosoldades, així com en murs de blocs de formigó. Altres danys importants també es van produir en el pont sobre el riu Verd que divideix els termes municipals d’Alberic i Massalavés, que va arribar a cedir per un corriment de la fonamentació per la força de les aigües. Només en treballs de neteja els tècnics de l’ajuntament ja estimen una valoració de 400.000 euros en despeses, amb afegiment després d’asfaltats i reposició de desperfectes per al normal funcionament de la vida dels agricultors i altres veïns.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.