L’Ajuntament d’Almussafes vol combatre l’abandó de les terres de cultiu

L’alcalde, Toni González, i el president d’AVA-ASAJA, Salvador Sabater, s’han reunit este mateix matí amb el director general d’Agricultura, Roger Llanes

 Entre un 12 i un 13% de les 7.700 fanecades de camp d’Almussafes estan sense explotar en l’actualitat

Almussafes, a 13 de gener del 2017. L‘executiu local d’Almussafes vol donar solució a la situació de desatenció que patixen les terres de cultiu del terme municipal. De les 7.700 fanecades d’horta, en estos moments entre un 12 i un 13 per cent es mantenen sense cap tipus d’explotació, una realitat que preocupa a l’Associació d’Agricultors locals i també a les autoritats.

Amb l’objectiu de buscar una solució que permeta combatre esta situació, el primer edil, Toni González, acompanyat pel president d’AVA-ASAJA, Salvador Sabater, s’ha desplaçat este mateix matí fins a la Conselleria per a mantindre una trobada amb el director general d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Roger Llanes. “L’avantprojecte de Llei d’Infraestructures Agràries contempla solucions per al sòl infrautilitzat”, declara l’alcalde “i precisament eixa qüestió és la que hem tractat en la reunió d’este matí”. Així mateix, el director general assistirà a la sessió del Consell Agrari Municipal que se celebrarà en febrer, per tal de presentar les possibles vies a l’abast que eviten l’excés de sòl abandonat, després d’una primera reunió informativa extraordinaria, que tindrà lloc el pròxim dijous dia 19 i que ja ha estat convocada des de l’ajuntament.

Conclosa la trobada mantinguda, a què han assistit, així mateix, la subdirectora general d’Estructures Agràries i Cooperativisme, Amparo Yago, i l’assessor del secretari autonòmic d’Agricultura i Desenrotllament Rural, Toni Lozano, el president de l’executiu ha destacat que ja ha convocat una sessió extraordinària del Consell Agrari Municipal per al pròxim dijous día 19 per a explicar tots els membres de l’acció empresa per part de l’executiu i amb el suport de la Generalitat Valenciana.

Amb posterioritat, serà el mateix Roger Llanes el que assistisca com invitat a la sessió ordinària del Consell del mes de febrer, en la que informarà amb detall de l’avantprojecte de Llei d’Infraestructures Agràries, presentat el passat mes de novembre pel president de la Generalitat, Ximo Puig, i la consellera d’Agricultura, Elena Cebrián, una norma que contempla la figura del sòl infrautilitzat i que assenta les bases del canvi de l’esquelet de la producció agrària valenciana, amb una reversió de l’excessiva fragmentació de la propietat a través del foment de la gestió comuna i la sostenibilitat.

Segons el director general d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Roger Llanes, “esta mesura té com a objectiu evitar problemes mediambientals o fitosanitaris, a més de corregir l’excés de sòl abandonat, prop de 140.000 hectàrees en els últims vint anys”.

També preveu la creació de xarxes o bancs de terra que seran gestionats per ajuntaments o entitats vinculades al sector agrari, amb les funcions de supervisió, registre i inventariat del sòl disponible, per a connectar oferta i demanda i donar prioritat a dones, jóvens i professionals.

“La llei reconeix que la causa principal de l’abandó del sòl és la falta de rendibilitat, contempla incentius fiscals per a la mobilitat de la propietat de la terra, tant per a la seua transmissió com l’arrendament”, una iniciativa a què ens podríem acollir si hi ha acord de la comunitat agrària local”, declara Toni González. El president de la corporació confia en l’èxit d’eixes noves formes de gestionar la terra i el treball en les explotacions, amb noves mesures, incentius i governança que proposa la llei.

A Almussafes existixen aproximadament uns cinc productors agrícoles en actiu, als que cal sumar aproximadament huit treballadors del sector agrari, que compten amb poques terres en propietat o arrendades i el sustent dels quals també es manté a través dels cridats “jornals”, explica Salvador Sabater. “No obstant això, els jubilats i prejubilats del sector industrial ens ajuden a evitar un major abandó de les nostres terres, ja que cultiven diferents productes per al consum familiar”, postil·la.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.