Almussafes repara la Creu del Terme per primera vegada des de la seua instal·lació en 1983

El monument, en el qual se celebra cada any la benedicció del terme, ha sigut sotmés recentment a diversos treballs per a arreglar els seus desperfectes

Està fabricada amb restes de baranes de balconades i part de la seua base està elaborada amb pedra procedent d’una pedrera de Godella

Almussafes, a 28 de febrer de 2017. L’Ajuntament d’Almussafes acaba de finalitzar els treballs per a la restauració de la Creu del Terme municipal de la localitat, per al que ha sigut necessari escatar, soldar i pintar l’estructura metàl·lica d’aquest monument, situat en l’encreuament entre la carretera de Sollana i el camí “Les Planes”. Des de la seua col·locació per part de la parròquia Sant Bertomeu en 1983, encara no havia sigut objecte de cap intervenció per al seu manteniment. La creu es va forjar amb restes de balconades i els graons estan construïts amb pedra extreta d’una pedrera de Godella.

La passada setmana l’empresa Santos i Tamain va concloure la intervenció menor encarregada per l’Ajuntament d’Almussafes per a la reparació de la creu del seu terme municipal, situada en l’encreuament existent entre la carretera de Sollana i el camí ‘Les Planes’, on cada any té lloc la solemne benedicció del terme, acte organitzat per la Confraria de la Santíssima Creu. Concretament, s’ha escatat l’estructura metàl·lica que compon el monument i s’han soldat les parts danyades. Posteriorment s’ha netejat amb arena i finalment s’ha procedit a pintar-la.

“Es tractava d’una actuació necessària per a garantir el seu correcte manteniment perquè amb el pas dels anys i a causa de l’acció del sol, la pluja i el vent, la seua estructura s’havia desbaratat notablement. Amb aquesta intervenció no solament hem detingut la seua deterioració sinó que a més hem aconseguit que lluïsca com ho va fer durant els primers anys”, destaca el regidor d’Obres i Serveis, Andrés López.

Història de la Creu del Terme

El 16 de juliol de 1983, dia de la festa de la patrona, la Santíssima Creu, l’arquebisbe de València, D. Miguel Roca, fou l’encarregat de beneir la creu durant els actes de celebració que es van programar aquell any.

Aquest xicotet monument no havia sigut objecte encara de cap intervenció per al seu manteniment des d’aleshores. “Recorde que vam donar forma a la creu amb restes de barana de balconades en el taller del tío España. Després utilitzem una pedra que estava en un camp de la partida de la creueta i que pensem que va ser la que sustentava una creu de fusta anterior que estava per aqueixa zona”, explica el rector, D. Miguel Martínez.

Per a completar el conjunt del que actualment és la Creu del Terme d’Almussafes, el sacerdot explica que “la resta de graons els vaig portar d’una pedrera de Godella anomenada ‘Barranquet de Campolivar’, els restaurarem i els vam col·locar on estan actualment”. Els dos faigs que donen ombra a l’entorn es van plantar durant la mateixa època, les mateixes que el pròxim diumenge 7 de maig seran testimoni un any més de l’acte de benedicció del terme municipal.

 

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.