El col•lectiu de jubilats i pensionistes d’Almussafes s’endinsa en el Museu de la Seda

La visita guiada, per a la que es van oferir un total de 48 places, es va celebrar ahir dijous, 18 de maig, per la vesprada

El grup va admirar en primícia l’exposició “La seda en la cort dels Reis Catòlics”, en la que s’exhibixen els trages medievals de la sèrie ‘Isabel’

Almussafes, a 19 de maig del 2017. Dins del programa d’activitats lúdiques i culturals oferit per la Regidoria de la Tercera Edat d’Almussafes i, llançada des de la seua Oficina d’Atenció al Major, al voltant de 50 veïns de la població van gaudir ahir dijous per la vesprada d’una excursió guiada al Museu de la Seda de València. Acompanyats per l’edil Paqui Oliver, els participants es van submergir en l’històric procés de l’obtenció d’esta matèria primera i a més van recórrer una mostra d’indumentàries medievals, que s’inaugurava ahir en la mateixa galeria, en la que es posa de manifest la importància de la seda en la cort dels Reis Catòlics.

Des de finals de la Baixa Edat Mitjana, les activitats relacionades amb el cultiu de la morera i la manufactura de la seda han tingut un intens protagonisme en la història i la cultura valenciana. Per això i, per a donar a conéixer els veïns el llegat transmés pels seders valencians al llarg del temps, la Regidoria de la Tercera Edat d’Almussafes va organitzar una eixida guiada a l’emblemàtic i recentment rehabilitat edifici.

L’excursió va començar a les 16 hores, moment d’arribada dels autobusos. El grup, integrat per mig centenar de persones, es va dividir en dos parts i va descobrir el tradicional procés d’obtenció del fil de seda, a partir dels capolls, que produïxen aproximadament 1.500 metres de fibra de seda en brut. A més, els visitants van aprendre com es confecciona manualment en teler el teixit de l’espolí, una peça clau en la indumentària valenciana.

Durant la proposta pensada per a este bimestre, els jubilats i pensionistes d’Almussafes també van poder admirar en la planta noble una exposició que arreplega els trages medievals de la primera temporada de la coneguda sèrie televisiva ‘Isabel’. La mostra, amb la que el museu àmplia la seua oferta cultural, s’inaugurava ahir i està composta per prop de 30 vestits que evidencien la riquesa artesanal de la teixidura del segle XV. A més, també alberga reproduccions de les vestidures dels pintors flamencs i objectes representatius com les joies o el testament de la Reina Isabel, els invents de navegació, armes o espases.

Posteriorment, a les 17 hores, els participants es van traslladar fins a l’orxateria ‘Daniel’ d’Alboraia, on van degustar un exquisit berenar. El preu establit per a la visita guiada, que incloïa el trasllat amb autobús des del Centre Cultural, estava fixat en 3 euros per participant i subvencionat pel propi Ajuntament.

Situat en el cor de la ciutat de València, concretament en el barri de Velluters, centre de la indústria sedera valenciana, el Col•legi de l’Art Major de la Seda és una construcció del segle XV de base gòtica i conté una importantíssima riquesa patrimonial en forma de frescos, murals i mosaics.

Deixa el teu comentari