LA UNIÓ informa que la pedra del cap de setmana danya unes 15.000 hectàrees de cultiu en la província de València

Les comarques més afectades són el Camp de Túria, Els Serrans y la Vall d’Aiora-Cofrents

5 de juny de 2017.– LA UNIÓ de Llauradors informa que les tempestes del cap de setmana passat, acompanyades de pedra en alguns casos, han afectat a una extensió de cultiu d’unes 15.000 Ha de la província de València.

Les zones amb major afecció se situen en les comarques del Camp de Túria, Vall d’Aiora-Cofrents, Els Serrans, Vall d’Albaida i en menor mesura en la Ribera Baixa. No es té constància de danys generalitzats ni en la província de Castelló ni en la d’Alacant.

Els cultius més afectats en extensió que no en danys, amb prop de 3.000 Ha en cadascun, són els cereals, olivar (encara que hi haurà pocs danys en el cultiu) i l’ametler on si s’espera un major dany de producció. Els cítrics també s’han vist afectades amb una mica més de 2.500 Ha, el raïm de vinificació amb 1.400 Ha i en fruiters destaquen l’albercoc amb 400 Ha, caqui (384 Ha), bresquiller (350 Ha) i prunera (100 Ha).

La incidència de la pedra ha sigut molt dispar segons la zona concreta en la qual es va produir, així per exemple existeixen parcel·les amb danys del 100% i unes altres a només 500 metres de distància amb incidència mínima. Aquesta circumstància provoca que siga difícil quantificar els danys.

Per comarques i amb vista a l’extensió dels cultius esta és la radiografia dels danys:

Vall d’Aiora-Cofrents: és la comarca més afectada en extensió amb una mica menys de 6.000 Ha de radi. Els cultius més danyats són els cereals, fonamentalment l’ordi amb 2.800 Ha, l’olivar amb 1.100 Ha i l’ametler (1.300 Ha)

Camp de Túria: ha sigut la segona comarca amb més hectàrees afectades, unes 5.000, sobretot en els termes municipals de Casinos, Llíria, Pedralba i la Pobla de Vallbona. A causa de la major diversitat de cultius de la comarca, l’afecció s’ha centrat fonamentalment en cítrics (2.300 Ha), ametlers (1.000 Ha); hortalisses, fonamentalment melons d’Alger (300 Ha) i olivar (870 Ha), encara que aquest cultiu es troba en una fase poc sensible als efectes de la pedra.

Vall d’Albaida: les localitats més afectades són l’Olleria, Ontinyent i Aielo de Malferit. Existeixen danys en unes 2.700 hectàrees i els cultius més perjudicats pels efectes de la pedra són l’albercoquer (350 Ha), caqui (255 Ha), ametler (188 Ha) i raïm de vinificació (400 Ha). En algunes zones de la comarca els episodis de pluja van ser seguits de forts vents que també podrien afectar a un percentatge de la producció.

Els Serrans: el radi d’acció de la pedra ha danyat una mica més d’1.800 Ha, sobretot en els termes municipals de Villar del Arzobispo, Losa del Obispo i en menor mesura a Chelva, Titaguas i Alpuente. Els cultius més perjudicats són l’ametler (460 Ha), el raïm de vinificació (400 Ha), l’olivar (457 Ha), els cereals (237 Ha) i el bresquiller (130 Ha).

Ribera Baixa: en aquesta comarca hi ha afectades unes 133 Ha de conreu, encara que amb poca intensitat i danys mínims, centrats en els termes municipals de Llaurí i Corbera i en els cultius de cítrics i caqui.

En línies generals, i malgrat tot l’anterior, la pluja ha sigut molt bé rebuda en la majoria de comarques, encara que els llauradors lamenten que han sigut episodis molt curts amb una gran precipitació, la qual cosa fa que la terra no acabe d’absorbir tota l’aigua i es perda per efecte del vessament.

Deixa el teu comentari