La AICA obri expedient sancionador a diversos comerços citrícoles i cadenes de distribució després de les denúncies per part de LA UNIÓ de Llauradors

El descens de collita del 20% anunciat ahir ha de servir per a recuperar preus per al llaurador, encara que Conselleria deixa al citricultor sense eines per a la presa de decisions en la seua explotació

Critica l’opacitat i falta de transparència de Conselleria d’Agricultura després de no oferir dades varietales en l’Aforament, tal com va fer l’anterior Govern del PP i ells mateixos van criticar

20 de setembre de 2017.- L’Agència d’Informació i Control Alimentaris (AICA), dependent del Ministeri d’Agricultura, ha obert expedients sancionadors; després de les denúncies interposades la passada campanya per LA UNIÓ de Llauradors, contra tres comerços citrícoles per presumptes incompliments en l’existència i contingut de contractes per part dels mateixos i contra la cadena de distribució Alcampo per cometre una infracció en la justificació de la promoció l’últim divendres de novembre, conegut com Black Friday.

Després de realitzar les comprovacions oportunes arran de les denúncies presentades per LA UNIÓ, la AICA considera que hi ha possibles incompliments de la Llei de mesures per a millorar el funcionament de la cadena alimentària. En aquest sentit, assenyala en diverses comunicacions oficials que ha anat transmetent a aquesta Organització Agrària que existeixen indicis raonables per a obrir expedients sancionadors a tres empreses denunciades per LA UNIÓ i amb seu social a Múrcia, Puçol i la Pobla del Duc per absència de continguts mínims en els contractes o per absència dels mateixos, així com pels terminis dels pagaments als llauradors.

De la mateixa manera la AICA obri expedient sancionador a la cadena Alcampo per existir indicis raonables d’haver comès una infracció tipificada en la Llei de la Cadena Alimentària. LA UNIÓ va traslladar a la AICA el 24 de novembre del passat any una denúncia contra aquest hipermercat pels preus extremadament baixos en la venda de taronges i mandarines aprofitant la campanya de Black Friday. En aquest cas es tractava d’una oferta on 5 quilos de taronges tenien un preu d’1,99 euros (0,40 €/kg) i un quilo de mandarines s’oferia a 0,59 euros/kg.

LA UNIÓ insisteix en la necessitat que els comerços i les cadenes de distribució-supermercats actuen correctament i reitera que al llarg de la nova campanya citrícola que acaba d’iniciar-se va a continuar vetlant pels interessos dels citricultors de la Comunitat Valenciana i denunciant qualsevol tipus d’anomalia o il•legalitat que es detecte. En aquest sentit, es posa a la disposició dels productors de cítrics perquè li traslladen qualsevol incidència que observen tant en les seues relacions contractuals amb els operadors comercials com en les campanyes de promoció que realitzen les empreses de la distribució. LA UNIÓ no està en contra de les ofertes als consumidors sempre que les paguen les cadenes de distribució i no els productors amb el preu que perceben. L’ús dels cítrics com a reclam perquè aquestes cadenes obtinguen més beneficis en altres productes no pot ser a costa del treball i esforç dels llauradors.
Aforament de collita

La Conselleria d’Agricultura va presentar ahir l’aforament citrícola per a la campanya 2017-2018, amb un descens previst del 20% sobre la passada campanya, la qual cosa hauria de servir perquè tornen a recuperar-se els preus per al citricultor. Aquesta disminució productiva ha d’ajustar-se als volums d’exportació de les últimes campanyes, desapareixent excedents que serveixen d’excusa per a baixar el preu en origen.

LA UNIÓ critica l’opacitat i falta de transparència de la Conselleria d’Agricultura, després de no facilitar ahir les dades de producció i la seua variació per varietats; qüestió que es va criticar des de l’oposició a l’anterior Govern del PP, que va ser l’últim en no facilitar aquestes dades en la campanya 2014/2015, i que ara l’actual govern del Botànic torna a reeditar amb l’únic objectiu de beneficiar a una part del sector que disposa d’una informació per a pressionar al productor en la venda de la seua collita. En aquesta ocasió, la Conselleria d’Agricultura s’ha posat d’esquena als citricultors i entra en el joc de determinades entitats del sector citrícola. Per tant, des de LA UNIÓ, que sempre ha reivindicat una informació al servei del sector, es va a sol•licitar que la Conselleria recapacite i facilite una informació que ha pagat el citricultor amb els seus impostos.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.