Almussafes constituïx la comissió en defensa de la memòria històrica i democràtica

Els deu membres d’este òrgan informatiu especial, la delegació del qual ha assumit la regidora Teresa Iborra, van celebrar ahir dimecres 25 d’octubre la sessió constitutiva en la sala de plens de l’ajuntament

Durant la sessió, la comissió va dictaminar l’aprovació del catàleg de vestigis contraris a la memòria històrica existents en el municipi

Des de la Regidoria de Cultura s’ha programat la I Setmana Commemorativa de la Memòria Democràtica

Almussafes, a 26 d’octubre de 2017. Del 6 al 12 de novembre, Almussafes acollirà la seua primera setmana temàtica dedicada a la recuperació de la memòria democràtica. El calendari d’actes dissenyat és fruit del compromís de l’ajuntament amb la coordinació, impuls, defensa i posada en valor de la memòria democràtica valenciana. L’inici de tot el procés es va gestar al gener de 2016, quan el consistori municipal es va adherir a la Xarxa de municipis per a la posada en marxa de la Llei de la Memòria Històrica, creada des de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies. El passat 14 de setembre, l’executiu va crear una comissió informativa especial per a conferir una major presència, singularitat i transparència a les actuacions municipals en defensa de la memòria històrica i els valors democràtics. La sessió constitutiva de l’esmentat òrgan, que es reunirà amb una periodicitat bimensual i que està integrada per representants dels tres grups municipals, a més de comptar amb el cronista oficial, el gestor cultural i la funcionària al capdavant de l’arxiu municipal com a assessors, es va celebrar ahir dimecres 25 d’octubre.

L’edil, Terresa Iborra, qui ha assumit la delegació especial en defensa de la memòria democràtica, a més de presidir l’esmentada comissió informativa, destaca «la necessitat de preservar la nostra memòria democràtica com una expressió de llibertat i per tant hem d’actuar contra tots aquells vestigis que atempten contra la cultura democràtica».

Un dels principals punts tractats durant la sessió constitutiva es va centrar en l’anàlisi i posterior dictamen del catàleg de tots els vestigis contraris a la memòria històrica existents a Almussafes. L’esmentada investigació dels símbols commemoratius de la sublevació militar, la Guerra Civil i la Dictadura que encara no han sigut retirats en la localitat, ha sigut completada per part del cronista oficial, Cecilio Alcaraz, i l’arquitecte municipal. «Hem de complir a les obligacions regulades en la Llei, 52/2007, de 26 de desembre, de memòria històrica, i per tant el següent pas és l’aprovació de la proposta per part del ple de l’Ajuntament perquè els escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d’exaltació, personal o col•lectiva, de la sublevació militar, de la Guerra Civil i de la Dictadura desapareguen definitivament dels nostres carrers», assenyala Iborra.

Entre les atribucions de la nova comissió informativa també destaca la participació i consens quant a la programació d’una agenda d’actes commemoratius dedicats a la recuperació de la memòria històrica i democràtica, un calendari que ja ha sigut aprovat i que se celebrarà del 6 al 12 de novembre. Una conferència inaugural, l’exposició L’Escola Il•luminada 1931-1939, l’espectacle teatral « La Carta (1931 1941), que té com a eix principal la memòria històrica, el recorregut per la València de la Segona República i les pel•lícules «Azur» i «Las trece rosas», són les principals activitats dissenyades per a fomentar entre els veïns i veïnes els valors universals de la convivència i la qualitat democràtica.

Este nou grup de treball, que es reunirà el tercer dilluns de mes amb una periodicitat bimensual assumix, així mateix, com a funció específica l’impuls d’activitats de sensibilització en l’àmbit educatiu, «principalment a través de les actuacions que realitze la delegació especial d’infància, de recent creació», afig la regidora. La seua participació en estudis en coordinació amb la FEMPV sobre llocs i rutes vinculats a la Memòria Democràtica de la comarca de la Ribera Baixa i la proposta de protecció dins del Patrimoni Valencià és una altra de les atribucions de la comissió informativa especial.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.