Alberic acull la presentació del llibre dels deportats riberencs a camps d’extermini nazis

Alberic, 13 de novembre de 2017.La Sala de Plens de l’Ajuntament d’Alberic acollirà divendres 17 de novembre la presentació del llibre “La ignomínia de l’oblit. Els valencians de la Ribera als camps d’extermini nazis”, de Ximo Vidal i Carles Senso. A partir de les 19 hores s’explicaran les claus d’un estudi que analitza el camí dels deportats riberencs fins els camps de la mort del Tercer Reich.

El treball, publicat per Publicacions de la Universitat de València, repassa la vida de veïns i veïnes de poblacions com Alzira, Carcaixent, Algemesí, Sueca, Cullera, Almussafes, Torís, Corbera, Albalat, Alberic, Carlet o l’Alcúdia, fins completar 39 biografies, a més de dos històries més sobre l’exili interior viscuts pels riberencs. Participarà també Cristina Cristóbal, filla d’Amelia Mechó, néta d’un alberiqueny deportat a un camp de concentració d’Alemanya. Després de la presentació, que serà introduïda per l’alcalde, Toño Carratalà, s’inaugurarà l’exposició temàtica sobre el llibre. Serà a partir de les 20 hores en la Sala d’Exposicions de l’Antic Ajuntament i que romandrà disponible fins el 30 de novembre, amb horari de dilluns a divendres de 18 a 20 hores.

El drama dels valencians deportats als camps de concentració nazis és ja conegut, però en aquest estudi es realitza des d’una mirada més concreta, tant des del punt de vista territorial –centrada en la comarca de la Ribera–, com vital, de l’experiència viscuda que s’ha recollit en un grapat de biografies. Es tracta d’una recerca que assumeix el paper de l’historiador en la transmissió i relleu de la memòria, tal com desitjaven els supervivents dels camps d’extermini que aspiraven, abans de desaparèixer, a passar-nos el testimoni com a guardians de la memòria. Un paper que els autors d’aquest llibre han reivindicat, incorporant el concepte «d’haver de recordar», aplicat ací a la memòria d’aquells valencians i valencianes que van sofrir la deportació i l’extermini després d’haver hagut d’abandonar la seua terra i marxar cap a l’exili.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.