Cullera alerta que els adolescents comencen a beure als 13 anys

La UPCCA inicia hui una campanya de prevenció en escoles i instituts i avisa als pares del creixent fenomen de la ‘fartada’ de cap de setmana

CULLERA. 15-11-17. L’edat primerenca d’inici en el consum d’alcohol posa en alerta a Cullera. Un estudi dut a terme entre adolescents i jóvens del municipi desvela que molts d’ells han tingut el seu primer contacte amb les begudes alcohòliques als 13 anys. Però atenció, tot i que en casos pràcticament residuals, uns altres admeten que l’experimentaren fins i tot abans.

De l’enquesta, realitzada per la Unitat de Prevenció en Conductes Addictives (UPCCA) de l’ajuntament a mil alumnes d’edats compreses entre els 12 i els 21 anys, es desprén que el 61,09% reconeix haver provat algun tipus de beguda alcohòlica.

Quasi el 63 % ho fa en festes, el 20 % “ara i adés” i el 16 % cada cap de setmana. El consum diari és residual però no deixa de cridar l’atenció que hi haja menors que patisquen ja una forta addició: l’1,16% del total.

En el camp de la freqüència de consum no hi ha perspectiva de gènere, ja que a penes s’observen diferències entre xics i xiques. El que fa anys era una cosa d’hòmens, hui ja s’ha estés també entre les fèmines.

Motivacions

Pel que fa a les motivacions, el 44,6 % de les persones consultades afirma haver-se begut un cubalibre per curiositat, quasi el 20 % perquè li’l van oferir i al voltant del 30 % admet clarament que buscava diversió.

La falta de seguretat personal i una percepció masclista de la masculinitat també trauen el cap entre les causes. El 8,10 % dels xics ho feren portats per la creença que així podien lligar més o “per a fer-se el gallet” (sic).

El sentiment de pertinença grupal provoca que més d’un 2 % entenga que d’eixa manera s’integra més fàcilment en els seus cercles d’amistats, continua l’informe.

Els adolescents tenen clar el risc que comporta la ingesta d’alcohol. No obstant això, ho consideren menys nociu que les drogues, la qual cosa els impulsa a consumir-lo en proporció molt elevada quan estan de festa.

Conscienciació

Una fartera que passa factura i que la regidoria de Drogodependències tracta de combatre. Hui mateix, coincidint amb el Dia Mundial sense Alcohol, ha iniciat una campanya de conscienciació en l’ESO que es durà a terme durant les pròximes setmanes. A través de filmografia que aborda l’alcoholisme, es tracta amb els adolescents un tema amb el qual molts ja estan més que familiaritzats.

La regidora de l’àrea, Francesca Ortiz, es mostra «preocupada» pel creixent alcoholisme juvenil, que moltes vegades va acompanyat d’altres addiccions i de la violència masclista, advertix.

«Estem situats en estadístiques similars a les de la Comunitat Valenciana i en la resta de l’Estat, però també hem d’actuar des de l’àmbit local», valora la regidora. D’ací a poc, el govern cullerenc presentarà un pla municipal de prevenció que dissenya les estratègies a seguir per a afrontar esta realitat que pot viure’s cada cap de setmana en les urgències mèdiques on «tristament», diu Ortiz, les borratxeres adolescents solen ser motiu d’atenció.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.