Cullera gasta 100.000 euros en reparacions per actes vandàlics

El consistori llança la campanya ‘Això ho pagues tu’ per a conscienciar sobre el cost de les accions incíviques

CULLERA. 05-12-17. Pintades, robatoris o danys en el mobiliari urbà. Són solament alguns dels conceptes que figuren en una de les factures més altes a les quals ha de fer front l’Ajuntament de Cullera. En els últims anys el consistori s’ha vist obligat a gastar 100.000 euros del seu pressupost en reparacions per actes vandàlics.

La xifra l’ha facilitada la regidoria de Serveis Exteriors, dirigida per Salva Tortajada, en el marc de la campanya local contra el vandalisme ‘Això ho pagues tu’. El regidor ha assenyalat que la falta de civisme d’algunes persones costa quasi un terç de la inversió en la Borsa Social d’Ocupació, per exemple.

Al llarg dels últims anys, Cullera ha patit robatoris de cablejat, danys en la jardineria, pintades, sostracció de les passarel•les d’accés a les platges, trencaments de bancs o el ‘saqueig’ de la Casa de l’Ensenyança. «La situació no és greu, però sí preocupant i és necessària la conscienciació social», estima Tortajada.

El regidor ha lamentat que eixos danys «llastren encara més un pressupost ajustat com el nostre». El valor d’un fanal ascendix a un mínim de 1.500 euros mentre que els mupis que hi ha distribuïts pel nucli urbà per a la col•locació d’anuncis publicitaris no baixen dels 3.000 euros.

Per açò des de la regidoria busquen tocar on més dol: en la butxaca. Així, recorda que si algú és agafat cometent un acte vandàlic, pagarà una sanció de 300 euros i a més haurà de fer-se càrrec del cost de la reparació del bé danyat.

D’ací l’eslògan triat per a esta ocasió. «Ho paga el causant, però si no l’agafen, al final ho paguem tots els contribuents», apunta, «per la qual cosa cal que qualsevol ciutadà que presencie un acte vandàlic el denuncie davant la Policia Local», demana el responsable de Serveis Exteriors.

Falta de civisme

La falta de civisme també engreixa la factura. L’orina dels gossos és un altre dels greus problemes als quals ha de fer front el municipi. No són pocs els elements del mobiliari urbà que es veuen afectats per les miccions canines i l’empresa concessionària dels mupis, per exemple, ja ha canviat uns quants perquè les bases d’estos elements es corroïxen.

Tortajada també es queixa que moltes persones fan un ús indegut dels parcs infantils i cita com a mostra el joc per a xiquets amb mobilitat reduïda situat en la plaça Andrés Piles i que va suposar una inversió considerable. «Encara que en un cartell s’especifica molt bé el tipus d’usuari al qual va dirigit, no poques vegades observem a pares de xiquets sense cap tipus de discapacitat que permeten als seus fills jugar allí i fer un mal ús. Açò és una autèntica falta de civisme i no ve precisament per part de jóvens rebels. Hauríem de reflexionar sobre els comportaments de molts adults», conclou Tortajada.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.