La Ribera rebrà 1,6 milions d’euros per a la restauració del seu patrimoni

• Maria Josep Amigó: “Un total de 26 municipis rebran aquestes ajudes que s’han adjudicat seguint criteris tècnics, i és cada ajuntament qui decideix quins projectes són els més necessaris”

• Emili Altur: “Ha sigut un treball molt complex en el qual han participat juristes, arqueòlegs i historiadors, els quals han hagut d’estudiar més de mil propostes”

La comarca de la Ribera rebrà un total d’1.613.441 euros en concepte de les Ajudes per a la restauració del patrimoni de la Diputació de València, les quals han sigut presentades per part de la vicepresidenta de la corporació, Maria Josep Amigó, i el diputat de Cooperació Municipal, Emili Altur. Tots dos van coincidir que per al nou equip de govern és una prioritat la conservació del patrimoni “que és de tots”, a més de presentar una inversió bianual que beneficiarà a 37 béns històrics i culturals de 26 pobles de la comarca.

Es tracta de diverses línies d’ajuda per a obres de restauració i conservació de béns immobles amb valor històric, artístic o d’interès local. En el cas de la Ribera Alta i la Ribera Baixa, l’ajuda ascendeix a 684.244 euros per a projectes públics i altres 82.723 euros per a projectes privats. A més, una altra de les partides ha sigut destinada, amb un pressupost de 242.123 euros per a ajuntaments i 527.221 euros per a entitats privades, a obres de condicionament, millora o conservació d’immobles destinats a activitats musicals. Mentre que s’ha habilitat una línia de subvencions per a la restauració de patrimoni de béns mobles de titularitat pública (16.750 euros) i privada (60.378 euros).

“Un total de 26 municipis rebran aquestes ajudes que s’han adjudicat seguint criteris tècnics, a través de barems transparents i objectius”, ha destacat la vicepresidenta. Amigó ha incidit en l’autonomia dels pobles i ciutats, “ja que és cada ajuntament qui sol•licita les ajudes i decideix quins projectes són els més necessaris per als seus veïns i veïnes”, a més d’en els criteris tècnics i objectius que han seguit per a atorgar les subvencions.

En la mateixa línia s’ha expressat Altur, qui ha manifestat “l’obsessió” de la Diputació per a establir una comissió independent composta per tècnics que reparteixen aquesta dotació a través de barems transparents. “Ha sigut un treball molt complex en el qual han participat juristes, arqueòlegs i historiadors, entre altres, els quals han hagut d’estudiar més de mil propostes”, ha destacat. Així mateix, el delegat de Cooperació Municipal ha volgut destacar que en aquesta convocatòria s’ha dedicat una atenció especial als municipis més xicotets perquè, en la seua opinió, “són els que més dificultats econòmiques tenen”.

Campanes, escultures i centres de música

Per a aquesta nova convocatòria, com s’ha dit, la institució ha augmentat el pressupost un 30% més respecte a anteriors corporacions. En total, 248 projectes que recorren totes les comarques valencianes i que, en la Ribera inclouen actuacions com la rehabilitació de les campanes de la Parròquia Santa Ana, en el municipi de Manuel, o de l’antic safareig municipal de Sollana. En el cas de la línia destinada al patrimoni de béns mobles, la corporació finançarà restauracions com per exemple la talla escultòrica de Sant Antonio de Pàdua, en la Parròquia dels Santos Juanes de Cullera.

A més, la tercera línia de subvencions, destinada a la restauració d’immobles musicals, cobrirà sobretot actuacions d’insonorització dels centres. Alguns exemples són el condicionament acústic en l’Ateneu Musical de Rafelguaraf o la Societat Musical de Sueca.

“Cal destacar el compromís amb les societats musicals, amb projectes de restauració i rehabilitació de locals de bandes, escoles de música, teatres i tot tipus d’espais vinculats a la música, la qual és un dels motors del nostre territori”, ha manifestat la vicepresidenta.

Criteris en el repartiment de les ajudes

A l’hora de distribuir les ajudes, els tècnics de la Diputació han tingut en compte els béns catalogats com Bé d’Interès Cultural o Bé de Rellevància Local i, en el cas dels centres musicals, s’ha donat preferència a les obres necessàries per a la realització de l’activitat artística. Com a novetat, aquesta convocatòria ha prioritzat els projectes dels pobles més xicotets i aquells que no han rebut ajudes en anys anteriors.

Així mateix, també s’ha premiat el cofinançament amb els governs locals. “Hem valorat de forma positiva el compromís dels ajuntaments en les obres”, ha ressaltat el diputat de Cooperació Municipal. Totes les localitats on es va atorgar l’ajuda podran rebre fins a 50.000 euros, als quals podran sumar fins a 50.000 més segons l’aportació dels consistoris. “Per exemple, si un ajuntament inverteix 10.000 euros de fons propis, la Diputació garanteix els primers 50.000 més 10.000 euros”, ha afegit Altur.

Actuacions en els municipis

En concret, els 26 municipis de la Ribera percebran un total d’1.613.441 euros. Per localitats l’assignació serà la següent:

Albalat de la Ribera: 16.804 euros.
Algemesí: 100.000 euros.
Alzira: 49.920 euros.
Antella: 69.167 euros.
Benimodo: 2.816 euros.
Carcaixent: 55.000 euros.
Carlet: 35.000 euros.
Catadau: 200.000 euros.
Corbera:11.756 euros.
Cullera: 42.388 euros.
Guadassuar: 29.799 euros.
L’Alcúdia: 60.000 euros.
La Pobla Llarga: 2.270 euros.
Llaurí: 11.239 euros.
Llombai: 65.000 euros.
Manuel: 90.679 euros.
Monserrat: 72.725 euros.
Montroi: 90.529 euros.
Rafelguaraf: 120.000 euros.
Riola: 10.903 euros.
Sant Joanet: 108.052 euros.
Sollana: 60.000 euros.
Sueca: 150.000 euros.
Tous: 41.631 euros.
Turís: 67.788 euros.
Villanueva de Castellón: 49.973 euros.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.