Almussafes apuesta por la diversidad funcional en su Centro Cultural

L’Ajuntament construeix un bany adaptat i habilita una fila en el saló d’actes per a completar l’accessibilitat de la infrastructura

Aquestes iniciatives s’emmarquen dins del Pla Integral d’Accessibilitat aprovat pel consistori municipal

centre-cultural_bany-adaptatAlmussafes, a 7 d’octubre de 2016. En els pròxims dies l’Ajuntament d’Almussafes donarà per concloses dues accions que contribueixen al desenvolupament del Pla Integral d’Accessibilitat. El Centre Cultural de localitat comptarà en breu amb un bany adaptat per a persones amb discapacitat funcional i amb una fila en el saló d’actes de la infraestructura per a aquest mateix col•lectiu. Amb una inversió total de 24.399,67 €, aquestes iniciatives suposen un pas més en l’objectiu del consistori d’aconseguir que Almussafes siga completament accessible en vuit anys.

L’Ajuntament d’Almussafes continua endavant amb el desenvolupament del Pla Integral d’Accessibilitat aprovat recentment per la corporació municipal, la consecució del qual permetrà que la localitat siga completament accessible en els pròxims vuit anys. Paral•lelament al projecte global d’eliminació de barreres arquitectòniques en el nucli urbà, en el qual l’equip de govern ha invertit més de 250.000 € en la qual ha suposat la seua primera fase, també s’estan duent a terme millores en els edificis de titularitat pública amb l’objectiu de facilitar la mobilitat del col•lectiu de persones amb diversitat funcional.

Després d’intervenir en infraestructures com el Departament d’Urbanisme, en el qual s’ha instal•lat un ascensor, ara li ha arribat el torn al Centre Cultural, on estan concloent en aquests moments dues accions amb les quals es facilitarà de manera notable la utilització dels serveis oferits per la Regidoria de Cultura. D’una banda, està pràcticament acabada la construcció d’un bany adaptat i, per una altra, s’està procedint a la creació d’una fila sense butaques en el saló d’actes perquè les persones que utilitzen cadires de rodes puguen gaudir dels actes de forma còmoda i segura. En tots dos projectes, l’Ajuntament ha invertit un total de 24.399,67 €.

“Aquesta intervenció és fruit del desenvolupament d’un ambiciós pla perfectament estructurat que s’anirà implementant a poc a poc en tot el nucli urbà i en els edificis públics i per al qual s’ha comptat amb l’opinió del col•lectiu gràcies a l’enquesta ciutadana sobre accessibilitat en la qual van participar més de 130 veïns i veïnes amb diversitat funcional”, destaca el regidor d’Urbanisme, Andrés López.

Per a la regidora de Cultura, Teresa Iborra, “aquestes obres suposen un gran avanç en tots els sentits perquè no solament es tracta de complir la llei sinó de democratitzar l’accés als serveis públics, en aquest cas als culturals i sens dubte aquestes dues accions van a millorar la comoditat d’una part important de la població”.

Un bany i una fila en el pati de butaques
El nou wc s’ha construït durant aquest estiu en la planta baixa de la infraestructura i ocupa part del despatx d’oficines d’aquesta primera altura. Des d’un primer moment es va desestimar la proposta d’adequar un dels wc ja existents per presentar desnivells que dificultaven el pas de cadires de rodes. El bany, que estarà disponible per al públic a partir dels pròxims dies, incorpora un dispositiu d’avís perceptible per dues vies, visual i acústica, amb l’objectiu d’alertar a l’exterior si l’usuari necessita ajuda.

L’adaptació del pati de butaques del saló d’actes encara no ha conclòs perquè les obres van començar fa només quinze dies, encara que s’espera que en les pròximes setmanes el nou servei estiga a punt. En aquest cas, l’acció està consistint en l’habilitació d’una de les files, la situada just en l’entrada del recinte. Després de les modificacions podran entrar de forma senzilla les cadires de rodes i els seus usuaris podran gaudir dels espectacles i activitats que es programen en aquesta sala amb una major seguretat per a tots, atès que l’espai s’està emplaçant a menys de dos metres de l’eixida d’emergència.

En concret, s’estan adaptant 7 places, un nombre superior a l’establert per llei, que regula una plaça d’este tipus cada 100 butaques, i el saló d’actes compta amb un aforament de 474 persones. Segons Teresa Iborra, “els acompanyants també disposaran d’espai a la mateixa fila adaptada”. Per a açò s’ha eliminat la fila i s’està procedint a la instal•lació d’una tarima per a anivellar la rampa existent en el sòl, la qual es revestirà posteriorment amb moqueta ignífuga. En els dos laterals es col•locarà una barana d’acer inoxidable amb un sistema d’il•luminació led incorporat. Finalment, se substituiran tres de les cinc portes d’accés per a complir amb les dimensions necessàries, per al que es mantindrà el buit existent. Tal com marca la llei, els accessos se senyalitzaran amb el Símbol Internacional d’Accessibilitat per a la mobilitat.

Deixa el teu comentari