Almussafes s’adherix a l’Estratègia de Promoció de la Salut del Ministeri

La localitat és una de les primeres ciutats a sumar-se a la iniciativa, dissenyada per a previndre les malalties, les lesions i la discapacitat

La directora de l’Àrea de Benestar Social de l’ajuntament, Laura Acuña, va donar a conéixer el projecte en la inauguració de la IV Setmana de la Salut

Almussafes, a 12 de maig del 2017. Les societats modernes afronten des de finals del segle passat dos reptes estretament vinculats, la transició demogràfica i la transició epidemiològica, els quals suposen un canvi des de les malalties transmissibles a les no transmissibles a mesura que augmenta l’esperança de vida de la població. En este sentit, el Ministeri de Sanitat ha llançat l’Estratègia de Promoció de la Salut i Prevenció en el Sistema Nacional de Salut. Almussafes és un dels primers pobles de la Comunitat a incorporar-se a la proposta, pensada per a promoure una societat on els ciutadans i les comunitats puguen aconseguir, per mitjà del treball conjunt, el seu màxim potencial de desenvolupament, salut, benestar i autonomia.

Amb motiu de la inauguració de la quarta Setmana de la Salut que Almussafes celebra des del dilluns passat i fins al diumenge que ve, dia 14, la directora de l’Àrea de Benestar Social, Ocupació, Desenvolupament Local i Promoció Econòmica de l’ajuntament, Laura Acuña, va presentar esta estratègia durant l’acte d’obertura que va acollir el Centre Cultural el dilluns a les 19 hores de la vesprada. Així mateix, va aprofitar l’ocasió per a informar els veïns de la recent adhesió de l’ajuntament a la Xarxa Espanyola de Ciutats Saludables, que es farà pública pròximament.

El departament de Benestar Social del consistori local ja ha començat a treballar en la posada en marxa de la iniciativa, que s’aborda des d’un eix tridimensional d’acció: per poblacions, per entorns i per factors a plantejar. A més, el projecte es desenrotlla per mitjà de diferents línies estratègiques, entre les que destaquen la potenciació de la salut pública, la participació i l’acció comunitària i el foment d’entorns saludables i segurs.

Laura Acuña va destacar que es tracta d’un pla relativament nou i a llarg termini al qual per ara s’han incorporat poques ciutats de la regió. “En matèria de salut volem donar un pas més enllà, i per això ens unim a un projecte consistent en una metodologia de treball marcada des del Ministeri de Sanitat perquè els municipis dissenyem programes i oferim serveis que convertisquen les nostres localitats en entorns saludables”, va assenyalar durant la seua intervenció.

D’altra banda, la directora de l’Àrea va explicar que el procediment consta de dos fases. La primera d’elles, que és en la que es troba Almussafes actualment, se centra en dos accions claus. Una és la identificació dels recursos saludables disponibles en la localitat, aprofitant les noves tecnologies i els mitjans de comunicació en línia perquè les persones puguen millorar els aspectes relacionats amb la salut que desitgen i obtinguen els programes i serveis disponibles accedint a la informació compartida. En este sentit, es crearà una web pròpia amb accés des de www.almussafes.es, que facilitarà als veïns tots els recursos que tenen al seu abast. La segona actuació és la formació d’una taula intersectorial perquè tots els actors socials treballen de forma coordinada i conjunta. “Millorar la salut dels ciutadans no és només una qüestió sanitària, sinó que és un deure dels agents socials i els departaments municipals en la seua totalitat”, va afirmar.

Les primeres fases de l’estratègia de Promoció de la Salut i Prevenció en el Sistema Nacional de Salut estan integrades per nombrosos objectius específics, sempre centrats a promoure estils de vida saludables, la salut i el benestar emocional, així com els entorns i conductes segures per als veïns de totes les edats. Així mateix, es pretén dibuixar un marc general que permeta el desenrotllament progressiu d’intervencions dirigides a guanyar salut i previndre les malalties, les lesions i la discapacitat.

Per a l’elaboració d’esta proposta s’ha empleat una metodologia participativa que part de la implicació dels sectors professionals relacionats amb la salut, a més de les administracions sanitàries central i autonòmica.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.