AVA-ASAJA alerta que la recol·lecció prematura de kiwi valencià amenaça amb enfonsar el mercat

L’organització agrària apel·la a la serietat professional de tots els operadors per a evitar la caiguda de preu en un cultiu emergent que ofereix cotitzacions acceptables

La rendibilitat dels kiwis que es conreen a la Comunitat Valenciana es troba compromesa per l’actuació irresponsable que estan duent a terme determinats operadors comercials en recol·lectar de manera absolutament prematura el fruit, tal com ha pogut constatar aquests dies l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA). Es tracta d’una pràctica inacceptable perquè en aquests moments els kiwis encara estan verds i no reuneixen els mínims requisits de qualitat i maduresa que exigeixen els mercats, de tal manera que quan aqueix producte arribe als punts de venda decebrà les expectatives dels consumidors, crearà una pèssima imatge dels kiwis procedents de terres valencianes i, lògicament, enfonsarà les seues cotitzacions.

Les dates més idònies per a la recol·lecció dels kiwis de la varietat Hayward que es conreen en algunes zones de València se situen a mitjan octubre, ja que és llavors quan presenten un equilibri perfecte de sucre i matèria seca. Per tant, qualsevol intent per forçar el curs de la naturalesa per a intentar arribar als mercats abans que la competència constitueix un disbarat que puederestultan tant més greus i indignants quant que el kiwi és un cultiu emergent

tenir greus conseqüències per a la resta d’operadors i productors valencians de kiwi, els qui en la seua immensa majoria actuen baix criteris de màxima professionalitat i responsabilitat.

AVA-ASAJA considera que si bé la recol·lecció prematura de fruita sempre resulta una pràctica condemnable, potser en el cas del kiwi encara ho és una mica més per tractar-se d’un cultiu emergent de recent implantació en el territori valencià i que, per açò mateix, compte en aquests moments amb excel·lents perspectives comercials. Efectivament, l’esmentat fruit tropical va començar a desenvolupar-se a la Comunitat Valenciana fa només uns anys i es concentra en unes poques localitats de la província de València com Torrent, Picassent, Carlet, Montserrat o Llíria. En l’actualitat ocupa una superfície d’unes 150 hectàrees i la seua producció -la campanya passada va ser la primera en la qual es va comercialitzar kiwi valencià en quantitats significatives- se situa entorn dels 2,5 milions de quilos. Si bé les inversions inicials que precisa el kiwi, així com els seus costos de producció, són elevats, les cotitzacions que està obtenint: al voltant de 70 cèntims per quilo per a l’agricultor, poden considerar-se també acceptables, máxime tenint en compte el desalentador panorama general d’una agricultura valenciana llastrada per la crisi de preus.

AVA-ASAJA entén que seria imperdonable que les perspectives favorables que presenta el cultiu del kiwi es veren truncades per actuacions irresponsables i freturoses de serietat i professionalitat i, per tal motiu, insta als serveis d’inspecció de la conselleria d’Agricultura al fet que es posen a la feina amb l’objecte de frenar les males pràctiques que duen a terme uns pocs en perjudici de tots.

Deixa el teu comentari