CLAMOR PEL XÚQUER I L’ALBUFERA

IMG_2975 IMG_2968 IMG_2994Milers de persones es manifesten a València contra el Pla de Conca

Nombrosos representants de la societat valenciana recolzen les reivindicacions de Xúquer Viu i la Mesa pel Xúquer

Milers de persones, entre 2.000 i 3.000, s’han manifestat  davant el Palau de la Generalitat en defensa del Xúquer i l’Albufera.

La concentració ha discorregut en un ambient festiu, amb nombroses banderes de Xúquer Viu, música valenciana i balls populars. Una muixeranga ha tancat l’acte que ha comptat amb una nodrida representació de la Ribera on han vingut persones de pràcticament tots els pobles de la comarca.

Entre els nombrosos representants polítics destaquem la presència del diputats de les Corts Valencianes, Lluís Torró, Ignacio Blanco, Ester López, Enric Morera, Juan Ponce, Francesc Signes, Clara Tirado i Josep Moreno. També estaven presents els diputats del Congrés Joan Baldoví i Ricardo Sixto, així com els regidors de l’Ajuntament de València Isabel Dolz, Joan Ribó, Pilar Soriano i Amadeu Sanchis. La representació polític la tancaven nombrosos alcaldes i regidors de la Ribera.

La pancarta central amb el lema “No a un Pla de Conca que condemna el Xúquer” estava sostinguda per representants d’entitats, com José Pascual Fortea, president de la Comunitat de Regants de Sueca, Josep Grau de la Unió de LLauradors, Joan Cortés d’Escola Valenciana, Toni Gisbert d’Acció Cultural, Francesc Puig de FAPA, Consuelo Jarabo de CCOO, Raül Roselló de la UGT, Vicent Mauri d’Intersindical Valenciana i altres representants d’Acció Ecologista Agró, Ecologistes en Acció, AEMS-Ríos con Vida, SEO/Birdlife. També hi havia representants dels veïns del litoral de València o de la Federació Valenciana de Vela Llatina. Altres pancartes tenien com a lemes “Pel Xúquer i l’Albufera”, “Que no ens furten el riu” o “L’Albufera necessita aigua del Xúquer” rodejant tot el recinte front al Palau de la Generalitat.

MANIFEST

PEL FUTUR DEL NOSTRE TERRITORI,

PEL FUTUR DEL XÚQUER I DE L’ALBUFERA

Quan dins d’alguns anys els expliquen als nostre nets, o als nets dels nostres nets, que és el País Valencià, volem que els parlen del Xúquer en temps present, volem que els conten que és un riu viu, que alimenta les sèquies de la Ribera, que manté l’Albufera sana i plena de vida, que la gent de prop i de lluny acostuma a passejar per les seues vores, que gaudeix prenent el bany; pescant; o remuntant les seues aigües en piragua.

La nostra, és una lluita de llarg recorregut i la guanyarem si són persistents. Ells, els enemics de la natura, no tenen pressa, intentaran una i altra vegada deixar-nos sense aigua, sense paisatge, convertir un riu ple de vida en un canal virtual.

Aquesta mateixa setmana el Govern de la Generalitat Valenciana, que té la seua seu davant de nosaltres, ha tornat a recuperar la política del “agua para todos”. Ha demanat un nou Pla Hidrològic Nacional, que “li done a la Comunitat Valenciana 350 hm3 d’aigua, vinga d’on vinga”. Però senyors de la Generalitat Valenciana, ¿en quin món viviu? Tornen a la vella política, que ja s’ha demostrat fallida i insostenible en el passat. Això no és més que una nova cortina de fum per amagar la seua ineficàcia. Una excusa més per no abordar seriosament una gestió de l’aigua que racionalitze els seus usos i conserve la salut dels ecosistemes. Els mateixos que venen la nostra aigua, que firmen protocols inacceptables per fer nous transvasaments, que arruïnen el futur del Xúquer i l’Albufera, volen arreglar-lo ara demanant “aportacions externes”.

Aquest Pla, que el Govern valencià ha recolzat amb el seu vot, aprofundeix la sobreexplotació i el deteriorament dels nostres rius, aqüífers i zones humides, davant un futur amenaçat pel canvi climàtic. Aquest nou Pla de Conca és un mal pla per al Xúquer, l’Albufera i els aqüífers i posa en perill el nostre futur:

– Manté la sobreexplotació de la Manxa Oriental i dels aqüífers del Vinalopó.
– Reserva aigua del Xúquer per substituir extraccions insostenibles i noves expansions de regadius a Castella La Manxa.
– Assigna uns cabals mínims exigus que impedeixen que els nostres rius tornen a la vida.
– No garanteix cabals en quantitat i qualitat suficient per recuperar la salut de l’Albufera.
– Assigna els estalvis generats per la modernització dels regadius de la Ribera al transvasament al Vinalopó, en lloc de dedicar-los a compensar la pèrdua d’aportacions al Xúquer i l’Albufera.
– Obri la porta de par en par a un nou transvasament des d’Antella, Cortes de Pallàs o des d’Alarcón. Tot això per beneficiar l’especulació amb l’aigua a Alacant, mentre es nega una concessió d’aigua superficial per abastiment a les poblacions de la Ribera afectades per la contaminació de nitrats i pesticides.

Volem que els llibres de text del futur parlen del riu que estiguérem a punt de perdre, del llac que condemnàrem a mort, però que entre tots i totes salvàrem amb determinació, generositat i constància. Volem que parlen que derrotàrem l’avarícia, la indiferència, la ineptitud i l’especulació.

El futur de les terres del Xúquer i de l’Albufera, l’hem d’escriure els ciutadans i les ciutadanes, no hem de deixar que ho facen els lobbys econòmics del nord ni del sud. L’hem d’escriure nosaltres, els que estem ací i a tots als que representem.

Som nosaltres, els llauradors i regants honrats pegats a la terra, a les hortes, arrossars o tarongerars. Som nosaltres, els alcaldes i regidors que donem la cara per la nostra terra. Som nosaltres, els ecologistes que alertàrem del que se’ns venia damunt. Som nosaltres, les persones de bona voluntat, que continuarem lluitant per la salut dels nostres espais d’aigua. Som nosaltres els que creguem en un futur que ens volen negar.

Evitem la condemna a mort del Xúquer i de l’Albufera!
Pel Xúquer i l’Albufera!
No al Pla de Conca!
Visca el Xúquer viu!

 

 

Ribera Televisió

RiberaTV naix l'any 1986 amb la idea de crear una televisió lliure i plural. En 2005 obté la llicència per la GV per a emetre en el marc legal de la TDT.

Deixa el teu comentari