LA UNIÓ de Llauradors assenyala que les gelades dels dos últims dies provoquen danys d’importància en fruiteres i caqui

Menor incidència en els cítrics. Les comarques més afectades són la Vall d’Albaida i la Ribera Alta

22 de març de 2018.– LA UNIÓ de Llauradors informa que les gelades de les matinades dels dies 21 i 22 han deixat danys importants en algunes comarques com la Vall d’Albaida i la Ribera Alta, encara que caldrà esperar a veure l’evolució dels cultius per a valorar la magnitud definitiva.
Els primers indicis diuen que els danys seran rellevants, sobretot en la fruita d’estiu (albercocs, bresquillers, nectarines, prunes i paraguaians) i en caqui. En menor mesura les gelades han afectat també als cítrics situats en les zones més fredes d’aquestes comarques i als ametlers.

S’intueixen danys significatius en els camps de caqui, encara que és bastant complicat observar-los en aquests moments, ja que es tracta d’una gelada no massa freqüent per aquestes dates i de la qual no existeixen per tant moltes referències.

En la comarca de la Vall d’Albaida s’ha arribat aquestes nits a temperatures de fins a 4º negatius. Les gelades han sigut generalitzades, amb especial incidència a Quatretonda, la Pobla del Duc, Bèlgida, Montaverner, Castelló de Rugat, Benicolet i Montixelvo. Els cultius més afectats són en fruita d’estiu l’albercoc i també el caqui. Les primeres estimacions -amb totes les precaucions que implica veure els cultius els primers dies després del sinistre- indiquen que els danys seran superiors al 60% tant en la fruita d’estiu primerenca com en el caqui on la gelada ha afectat tant a la flor com a les brotacions.

Pel que fa a la comarca de la Ribera Alta, l’afecció de la gelada no ha sigut tan generalitzada com a la Vall d’Albaida i s’ha centrat en les zones més gèlides. Els cultius més afectats són també la fruita d’estiu i caqui.
Als danys de les gelades d’aquests dies en la comarca cal sumar els produïts fa tres setmanes en la qual va haver-hi danys en les parcel•les més afectades que superen el 70%. La zona afectada ara no coincideix amb l’anterior i per tant s’amplia la zona sinistrada.

Deixa el teu comentari