La Comissió Europea exclou als cítrics del nivell màxim de protecció contra plagues en la seua nova proposta sobre importacions vegetals

AVA-ASAJA considera irresponsable i inacceptable el projecte de Brussel·les i critica també l’escàs pressupost del Ministeri per a sufragar tractaments

La proposta de la Comissió Europea (CE) per a introduir certs canvis en la reglamentació actual amb l’objecte de millorar el control de les plagues i malalties que entren en els carregaments vegetals importats de tercers països resulta absolutament decebedor per als interessos de l’agricultura valenciana, ja que exclou als cítrics i a altres productes hortofrutícolas sensibles del nivell màxim de protecció que preveu Brussel·les. El nou plantejament de l’Executiu comunitari afecta a l’article 42 del reglament en introduir una categoria denominada “vegetals d’alt risc” en virtut de la qual s’estable la prohibició expressa d’importar determinades produccions i matèries vegetals fins que s’acredite mitjançant anàlisis de risc que els països exportadors d’aqueixos productes amb destinació al mercat europeu són capaços de garantir la correcta sanitat vegetal dels mateixos.

No obstant açò, la Comissió Europea es limita a incloure en la llista de “vegetals d’alt risc”, que confereix aqueix nivell màxim de protecció, a una sèrie de plantes ornamentals, però deixa fora als cítrics la inclusió dels quals havia sigut sol·licitada per l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) que se sumava així a les reclamacions en aqueixa mateixa línia que havia presentat un front comú format per vuit països, entre ells Espanya, França i Itàlia.

“Teníem dipositades moltes esperances en aquesta nova proposta -subratlla el president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado- i lamentablement s’han vist frustrades, una vegada més, per la falta de solidaritat dels països del nord. Ens sembla inacceptable que no es concedisca aqueix nivell màxim de protecció a un producte com els cítrics que es veu assetjat i amenaçat per malalties com la taca negra, que infesta els carregaments de cítrics importats des de Sud-àfrica, o el “greening”, per citar només dos casos especialment sagnants”. AVA-ASAJA ja ha mogut fitxa i a través del COPA-COGECA -l’entitat que agrupa a les organitzacions agràries i les cooperatives europees- ha remès un escrit sol·licitant a la Comissió Europea una rectificació.

El propi Ministeri d’Agricultura també ha pres cartes en l’assumpte i ha formulat una proposta sobre aquesta nova regulació fitosanitària dels controls de frontera en la qual reclama que tant els cítrics com els pebrots, el cogombre amarg, el mànec, la guayaba, la poma, la pera, la cirera, el préssec, la pruna, el raïm i el nabiu passen a formar part d’aqueixa nova categoria de protecció màxima que contempla la prohibició de les importacions fins que es garantisca la plena salubritat vegetal de les mateixes. “El debat està obert -explica Aguado- ja que inicialment està previst que les futures modificacions del reglament entren en vigor a la fi de l’any pròxim i cal prendre’ns-ho molt de debò i presentar batalla perquè és moltíssim el que hi ha en joc”.

Sense fons per a combatre la mosca

D’altra banda, encara que també estretament vinculat a la problemàtica de les plagues i malalties, AVA-ASAJA critica l’escassetat de fons que el ministeri d’Agricultura ha destinat a la Comunitat Valenciana en la línia corresponent a “Prevenció i lluita contra plagues”. La dotació fixada per Madrid per al referit capítol ascendeix a poc més de 3 milions d’euros, una quantitat que només cobreix la meitat de la qual va ser sol·licitada per la conselleria d’Agricultura. La major part de la mateixa servirà per a sufragar les mesures contra la Xylella i el picudo roig, però la conseqüència de la retallada és que el Ministeri deixa sense fons el pressupost que fins ara venia adjudicant per a combatre la mosca de la fruita (Ceratitis capitata).

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.