El Govern desoeix la petició del cava valencià i proposa mantenir el límit a noves plantacions

La guerra del cava torna per Nadal. El Ministeri d’Agricultura ha proposat formalment, a través d’un document que preveu aprovar en pocs dies, limitar al màxim l’autorització de noves plantacions de raïm destinat a l’elaboració de cava. Segons l’esborrany que el departament agrari ha traslladat al sector i a les comunitats autònomes, la superfície disponible en 2019 per a autoritzacions de nova plantació en les zones delimitades per la Denominació d’Origen (DO) Cava únicament es podrà incrementar en 0,1 hectàrees, la qual cosa implica en la pràctica congelar el nombre de ceps. Aquesta restricció contrasta amb el fort augment que l’Executiu sí permetrà per a noves plantacions de raïm per a vins en general, establida en 4.747 hectàrees més.

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) considera que els plans del govern central es pleguen novament, de manera descarada i inacceptable, als interessos dels cellers catalans encara que aqueixa mesura supose impedir per força el creixement que estan experimentant les altres àrees espanyoles que estan autoritzades per a l’elaboració de cava com Requena, on els agricultors i els cellers han trobat en aquest producte una alternativa viable dins d’un context generalitzat de crisi de preus en el món vitivinícola. Tant és així que les cotitzacions mitjanes que perceben els productors valencians pel raïm per a cava solen doblegar a les obtingudes en un altre tipus de vins.

El president de l’entitat, Cristóbal Aguado, assenyala que “aquesta decisió del Govern sembla anteposar les qüestions polítiques, perquè a ningú se li escapa la influència del conflicte català, per sobre de raons objectives de mercat. El sector del cava valencià es troba en plena fase d’expansió, amb una pujada enguany del 10% de les vendes i amb una producció que ja aconsegueix els nou milions de botelles. Tractar de tallar les ales a aqueixa progressió a colp de decret i de manera artificial no solament constitueix un nou greuge a l’economia valenciana, sinó també un insult al sentit comú. No es poden posar portes al camp i molt menys frenar el creixement econòmic. És un disbarat”.

Aguado recorda a més que “ja denunciem aquesta mateixa situació quan el govern central estava en mans del Partit Popular i lamentem que el canvi de signe en l’Executiu no haja servit per a corregir un tema tan sensible”.

El dirigent agrari defensa la conveniència de “proposar la creació d’unes subzonas del cava i que les decisions s’adopten en funció de les necessitats de cadascuna d’elles, de tal manera que si els productors i cellers d’alguna d’aquestes subzonas detecten que els seus mercats es troben saturats i és convenient limitar el seu creixement, doncs perfecte, que ho facen, però el que no pot ser és impedir l’expansió d’aquells altres que sí tenen expectatives i capacitat per a seguir creixent”.

Aguado subratlla que “molts viticultores de Requena havien escomès inversions importants per a reestructurar les seues parcel·les i destinar-les a la producció de cava, de la mateixa manera que moltes empreses del sector havien realitzat un gran esforç en la modernització i ampliació de les seues instal·lacions. Si la limitació de l’any passat va encendre les alarmes, el seu manteniment en 2019 vindria a confirmar el dur colp a aquest col·lectiu emergent i açò és alguna cosa que no estem disposats a consentir”.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.