Els ajuntaments recorreran el nou pla de Conca i demanaran més aigua per a la Ribera

Alcaldes i regidors reunits a Cullera acorden exigir una assignació de 30 hectòmetres que evite la mescla

Alcaldes recurs pla Conca Cullera 2CULLERA. 27-01-16. La batalla pel dret a l’aigua de qualitat de la Ribera ha fet un pas més hui a Cullera. Alcaldes i regidors dels municipis afectats per la contaminació i els nitrats han acordat presentar un contenciós administratiu contra el nou pla de conca del Xúquer aplicable des de 2016.

Els arguments que es posaran sobre la taula són clars i giren al voltant de la insuficiència dels cabals assignats. Malgrat que el pla contempla una assignació de 10 hectòmetres d’aigües superficials per a la comarca i una reserva d’altres 20, els municipis reclamen que l’assignació siga de 30 perquè amb l’actual es veuen obligats a barrejar recursos hídrics del riu amb aigües dels pous afectades per nitrats i pesticides. Si este procés no es duguera a terme, seria impossible cobrir tota la demanda d’aigua de la població, sostenen.

Tal com s’ha explicat en la reunió mantinguda en el saló de plens de Cullera per part de l’advocat dels municipis afectats, Abel Lacalle, la reserva no garantix que eixos cabals acaben en la Ribera perquè el seu ús dependrà en última instància d’una decisió política.

Sobre este tema, ha assenyalat que altres zones de la conca també disposen de reserva, que en cas de ser necessària hauria d’eixir d’excedents. Cal tindre en compte que la del Xúquer és una conca deficitària. Es dóna per tant la paradoxa que hi ha més reserves contemplades en el pla que aigua disponible. En canvi, l’assignació té un caràcter més tècnic i sí garantix que eixa aigua siga utilitzada exclusivament per a proveir a la comarca.

Regeneració

D’altra banda, els demandants estimen que el pla obvia el principi que qui contamina paga, contemplat en la legislació europea. En eixe sentit, el Govern fa recaure el cost derivat de les infraestructures de potabilització sobre els usuaris de les xarxes de proveïment, que no són els causants de la contaminació. Açò és vist com a injust per part dels consistoris.

A més, el nou document no garantix les mesures suficients per a recuperar els aqüífers malgrat reconéixer que les Administracions públiques no han fet els seus deures en esta matèria. En l’anterior pla es preveia la regeneració d’estos recursos naturals per a 2015. Eixe incompliment ha implicat ja dues sancions per a Espanya per part de la UE.

Després de la decisió adoptada hui a Cullera per càrrecs municipals del PSPV-PSOE, Compromís, Esquerra Unida i Units per València, ara hauran de ser els plens municipals els que ratifiquen el nou litigi judicial contra la política hídrica del Govern. L’anterior pla ja va ser recorregut en el seu moment pels municipis riberencs.

A la trobada han assistit els alcaldes de Cullera, Albalat de la Ribera, Polinyà de Xúquer, Benicull, Fortaleny i Llaurí així com regidors de Sueca, Corbera, Carcaixent i Favara. També han estat presents tècnics municipals i representants de l’empresa mixta Aigües de Cullera.

L’amfitrió, Jordi Mayor, ha destacat que els diferents representants públics «hui donem una mostra més que estem defensant en bloc els interessos de la nostra comarca per sobre de les sigles polítiques perquè este és un tema en el qual hem d’anar tots junts». «A Cullera iniciem simbòlicament un temps nou en la defensa del dret dels nostres veïns a l’aigua de qualitat i hui a Cullera tornem a fer un pas crucial en eixa lluita», ha postil•lat.

Els objectius finals d’esta iniciativa impliquen garantir el dret a l’aigua lliure de nitrats i pesticides per al consum humà en la Ribera, recuperar els recursos hídrics afectats per la contaminació i pagar un preu just per l’aigua lliurant als usuaris de la comarca de suportar econòmicament el pagament de les infraestructures que han hagut de construir-se per a depurar les aigües.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.