Jornada Jaume I a Alzira

Els pròxims 16, divendres, i 17, dissabte, de desembre se celebrarà a l’auditori de la Casa de la Cultura d’Alzira la Jornada Jaume I organitzada per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i l’Ajuntament d’Alzira a través de l’Arxiu Municipal.

aureum-opus-codice-alziraEls actes s’iniciaran el divendres, dia 16, a les 19 hores, amb la benvinguda institucional i la presentació de la Jornada i del Centre Bibliogràfic que du el nom del rei a càrrec del president de l’AVL, Ramón Ferrer, i de l’alcalde de la ciutat, Diego Gómez. A continuació tindrà lloc la conferència inaugural, titulada L’obra legislativa de Jaume I, a càrrec del doctor Vicent García Edo, professor titular del Departament de Dret Privat, d’Història del Dret i de les Institucions de la Universitat Jaume I de Castelló.

En finalitzar la conferència es donarà per inaugurat el Centre Bibliogràfic que du el nom del rei a l’Arxiu Municipal.

Els actes continuaran el dissabte, 17 de desembre, a les 9 hores, amb la conferència que pronunciarà Ramon Ferrer Navarro, professor titular d’Història Medieval de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València i president de l’AVL, titulada Qui dicunt valentini?
Poc després, a les 9:45 hores, el doctor Antoni Furió Diego, catedràtic d’Història Medieval de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València dissertarà sobre Els darrers dies de la vida de Jaume I, fundador del Regne de València.
A les 11 hores, el doctor Antoni Ferrando Francés, catedràtic de Lingüística Valenciana de la Facultat de Filologia de la Universitat de València i acadèmic de l’AVL, oferirà la xarrada La llengua del Llibre dels Feits.

La jornada continuarà amb la ponència del doctor Miquel Navarro Sorní, catedràtic d’Història de l’Església de la Facultat de Teologia de Valencia, titulada Jaume I i els bisbes valencians.
A continuació el doctor en Filologia Catalana, Vicent Josep Escartí farà un avanç del llibre Jaume I en la historiografía i en la literatura, Joan Josep Pons presentarà la Ruta de Jaume I per Alzira i la Ribera, el doctor Carmel Ferragud, de la UV, donarà compte de Les practiques mèdiques en temps del rei, l’investigador Vicente Sanz Viñuelas presentarà la comunicació Oralitat i toponímia a Llombai en temps de Jaume I i l’historiador i cronista Salvador Vercher paralarà sobre Jaume I i el naixement dels municipis valencians.

La Jornada finalitzarà amb la conferència de cloenda que pronunciarà el doctor Amadeo Serra Desfilis, professor titular d’Història de l’Art de la Facultat de Geografia i Història de València, titulada Entre la croada i l’explotació colonial: art i arquitectura peral nou regne de Jaume I.

VICENT GARCÍA EDO

Va nàixer a Castelló de la Plana l’any 1955. Però, cal dir-ho, és fill d’Onda, una ciutat, per si algú no ho sap, molt vinculada a Alzira pel nostre patró sant Bernat. Vicent és doctor en Història i en Dret i és professor titular d’Història del Dret a la Universitat Jaume I de Castelló. Està especialitzat en dret foral dels territoris de l’antiga Corona d’Aragó durant els segels XII al XVII.Ara mateix ocupa l’ofici de Síndic de Greuges (defensor de la comunitat universitària) a la seua universitat. Vicent ha participat en nombrosos congresos, simposis i jornades al voltant de temes de la seua especialitat, ha publicat els seus treballs en revistes de prestigi com ara al Anuario de Historia del Derecho Español, al Butlletí de la Societat Castellonenca de Cultura, etc…I és autor, entre altres, dels llibres Llibre de Privilegis de la vila d’Onda (1241-1618) (1998), Jaume I (2007), Blasco de Alagón (2008) La obra legislativa de Jaime I de Aragón (2008), Furs de València (1238-1707) (2012) i dels treballs La creación del Colegio Nacional Notarial de Valencia (1351-1358) (1994), La frontera lingüística a les terres castellonenques al llarg del segle XIII (1995), Las concordancias entre las Costums de Lérida y Valencia (1997), Las órdenes militares: Realidad e imaginario (2000), Ars Notariae (El Arte Notarial) (2000) i de Comentaris a les lleis civils valencianes (2012).La seua línea d’investigació des de fa anys és la relativa a l’anàlisi de l’obra legislativa del rei Jaume I en el seu conjunt i especialment pel que fa als municipis valencians.

RAMON FERRER NAVARRO
Va nàixer a Vila-real (La Plana Baixa) l’any 1946. És Llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de València i Doctor en Història per la mateixa universitat. Va ser Premi Extraordinari de Llicenciatura i Premi Extraordinari de Doctorat. Va ser becari d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques. Professor fins este mateix curs del departament d’Història Medieval de la nostra universitat. Ha sigut titular de l’Institut de Cooperació Iberoamericana a Madrid, membre del Consell Superior Geogràfic i premi d’investigació dels ajuntaments de Vila-real i València. Ha participat com a ponent en diversos congressos nacionals i inernacionals al voltant de temes de la seua especialitat. És autor, entre altres de Coses vedades en 1393, L’exportació valenciana en el segle XIV, Conquista i repoblació del Regne de València i coautor d’una transcripció del Llibre del Repartiment del Regne de València i del text Documents i dades per a un estudi toponímic de la regió valenciana. És acadèmic de l’AVL des del mateix moment de la seua creació i president de l’ens normatiu del valencià des de desembre de 2011.

ANTONI FURIÓ DIEGO
Va nàixer a Sueca l’any 1958. És doctor en Geografia i Història i Catedràtic d’Història Medieval de la Universitat de València. És director de la revista L’Espill i membre del consell de redacció, entre altres, de les revistes Comtinuity and Change i Recerques. Ha sigut director de l’Institut d’Història de la institució Valenciana d’Estudis i Investigacions i de la secció de publicacions de la Universitat de València. Va ser president de l’Associació d’Editorials Universitàries Espanyoles. Va dirigir la Història de València publicada l’any 1999 pel diari Levante-EMV i va concòrrer a l’elecció de rector de la Universitat de València l’any 2010. És autor, entre molts altres, dels llibres Camperols al País Valencià, Història del País Valencià, Llibre d’ordenances i estatuts municiplas de la ciutat de València (segles XIII-XIV) i de El rei conqueridor. Jaume I: entre la història i la llegenda. Coordina el Secretariat Permanent de l’Assemblea d’Història de la Ribera, dirigix la publicació de la Correspondència de Joan Fuster i s’encarrega de l’edició de l’Obra Completa de l’autor de Nosaltres els valencians.

ANTONI FERRANDO FRANCÉS
Va nàixer a Benicolet (La Vall d’Albaida) l’any 1947. És filòleg. Doctor en Filosofia i Lletres per la Universitat de València, Catedràtic de Lingüística Valenciana des de 1983. Ha sigut director de l’Institut de Filologia Valenciana entre 1983 i 1986 i entre 1992 i 2001, membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, fundador i director de la revista Caplletra i director de la Biblioteca Sanchis Guarner. S’ha especialitzat en l’estudi i l’edició de texts de les èpoques medieval i moderna i la història de la llengua i de la cultura. Entre els seus treballs més importants destaquem Consciència idiomàtica i nacional dels valencians, La formació histórica del valencià, La llengua del Misteri d’Elx, Llengua literària i actitud política en Teodor Llorente, Impremta i vida literària a València en el pas del segle XV al XVI, La Gramàtica valenciana de Sanchis Guarner, Aproximació dialectològica al Llibre dels fets del rei Jaume I i De la tardor medieval al renaixement a través dels Viciana, entre molts altres. Antoni Ferrando Francés és membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua des de l’any 2001.

MIGUEL NAVARRO SORNI
Va nàixer a Xirivella (l’Horta) l’any 1954. És llicenciat en Teologia per la Facultat de Teologia de València, doctor en Història Eclesiàstica per la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma, catedràtic d’Història de l’Església en la Facultat de Teologia de València, director del Servici de Publicacions d’esta secció i de la revista Anales Valentinos i president de l’Acadèmia d’Història Ecesiàstica de València. Va ser director del Col•legi Major Universitari Sant Joan de Ribera de Burjassot, investigador de l’Institut d’Estudis Històrics Espanyols de l’Església Nacional Espanyola de Santiago i de Nostra Senyora de Montserrat de Roma. És especialista en els Borja, en la història eclesiástica de València dels segles XV i XVI i en la figura del patriarca Joan de Ribera i autor, entre altres, de Alfonso de Borja, papa Calixto III. En la perspectiva de sus relaciones con Alfonso el Magnánimo i de l’edició, amb Luis Pablo Martínez, del primer volum del Diplomatari Borja. Documents de l’Arxiu del Regne de València. Va pertanyer fins a 2015, en què va renunciar, a l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

VICENT JOSEP ESCARTÍ
Va nàixer a Algemesí l’any 1964. És llicenciat e Geografia i Història (especialitat d’Història Medieval) per la Universitat de València, doctor en Filologia i catedràtic d’Escola Universitària del Departament de Filologia Catalana de la Universitat de València. És novel•lista i autor de nombrososs treballs d’investigació publicats en revistes de prestigi. Ha sigut guardonat amb importants premis com el de Narrativa Ciutat d’Alzira 1991 per Dies d’Ira, del Ciutat d’Elx 1994, de l’Andròmina de Narrativa dels Octubre de 1966 i del Blai Bellver de Xàtiva 2008 entre altres. És membre de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana. Ha donat a la llum, entre altres, una edició de la Vita Christi de sor Isabel de Villena.

JOAN JOSEP PONS
Va nàixer a València l’any 1965 però viu, des de sempre a Algemesí. La seua afició pel turisme i la història venen de lluny. Ha patejat vora el 60% dels països del planeta i coneix la major part dels principals museus del món. Es recrea amb les antigüitats i té una debilitat especial per la figura del rei Jaume I i pels llocs que el monarca va conquistar i on va viure. Lector de tot allò que té a vore amb el rei per antonomasia dels valencians ens presenta la ruta que ha elaborat: Una ruta de Jaume I per Alzira i la Ribera.

CARMEL FERRAGUT FAYOS
Va nàixer a Algemesí l’any 1969. És doctor en Geografia i Història per la Universitat de València i ha exercit la docència, entre altres, a la Universitat Miguel Hernández d’Elx i ara mateix, vinculat a la Facultat de Medicina i a l’Institut López Piñero, a les facultats de Farmàcia i Biotecnologia. És autor, entre altres, de Medicina i promoció social a la Baixa Edat Mitjana a la Corona d’Aragó i de Medicina per a un nou regne: el paper de la medicina i els seus practicants en la construcció del Regne de València amb el qual obtingué en el seu dia el Premi d’Assaig dels Premis Ciutat d’Alzira. La seua comunicación es titula: “De l’atzar de l’empirisme al mètode racional: ñes practiques mèdiques en temps de Jaume I”.

SALVADOR VERCHER LLETÍ
Va nàixer a Corbera l’any 1965. És llicenciat en Geografía i Història per la UV i será d’ací a no res será doctor. És tècnic d’arxiu de l’Arxiu Municipal d’Alzira. Investigador i autor de nombrosos estudis històrics. Entre les seues obres destaquem els llibres Casa, familia i comunitat veïnal a l’Horta de València, L’ermita de Sant Miquel de Corbera i La Senyoria de Corbera en l’època de Jaume I. És membre del Secretariat Permanent de l’Assemblea d’Història de la Ribera i Cronista Oficial de Corbera.

VICENTE SANZ VIÑUELAS
Va nàixer a Llombai l’any 1987. És llicenciat en Història i Tècnic Superior en Restauració. Màster Universitari en Professor d’Educació Secundaria. Ara mateix cursa el Doctorat en la Facultat de Geografia i Història de la UV. Ha participat en diferents cursos i seminanis sobre història i recerca i és autor de diferents treballs i investigacions. La seua comunicación es titula: “Oralitat i Toponímia a Llombai en temps de Jaume I”.

AMADEO SERRA DESFILIS
Va nàixer a València l’any 1963. És, des de l’any 2012 catedràtic d’Història de l’Art de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València on abans, des de l’any 1996, exercí com a professor titular d’història de l’art. La seua docència i investigació tenen com a temes principals la història de l’arquitectura i de l’urbanisme i la història de l’art de la Baixa Edat Mitjana. S’ha ocupat, també, de la formació dels Mestres d’obres, la circulació de models i la transferencia de tècniques construcives en l’àmbit valencià dels segles XIV i XV. Ha publicat en revistes de prestigi com ara Anales de historia del arte, Goya, Artigrama i Ars Longa, i participat en congressos, seminaris i jornades al voltant de temes de la seua especialitat, i és autor, entre altres, dels textos Promotores, tradiciones e innovación en la arquitectura valenciana del siglo XV, Conocimiento, traza e ingenio en la arquitectura valenciana del siglo XV, Al servicio de la ciudad, Arquitectura y urbanismo (siglos XIII a XV), “Nova sint omnia more christiano” imatges i espais per al nou regne de Jaume I, La arquitectura del tardogótico en la Corona de Aragón i Las ciudades nuevas del Reino de Valencia en tiempos de Jaime I (1232-1276).

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.