La Diputació destina 10 milions d’euros a la restauració de 248 obres patrimonials valencianes

• Maria Josep Amigó: “Un total de 159 municipis rebran aquestes ajudes que s’han adjudicat seguint criteris tècnics, a través de baremacions transparents i objectives, cosa que juntament amb un augment anual del 30% en la dotació econòmica, ens diferencia del que es feia en anteriors legislatures”

• Emili Altur: “Ha sigut un treball molt complex en el que han participat juristes, arqueòlegs i historiadors, els quals han hagut d’estudiar més de mil propostes”

01/desembre/2017. Per a la Diputació de València és una prioritat la restauració i conservació del patrimoni “que és de tots”. Així ho han destacat aquest matí la vicepresidenta de la corporació, María Josep Amigó, i el diputat de Cooperació Municipal, Emili Altur, durant la presentació d’una injecció bianual de 10 milions d’euros en subvencions a 248 béns històrics i culturals de les comarques de València.

Es tracta de tres línies de subvenció, que ascendeixen a un total de 9.875.000 euros, per a obres de restauració i conservació de béns immobles amb valor històric, artístic o d’interès local; obres de condicionament, millora o conservació d’immobles destinats a activitats musicals; i obres de restauració del patrimoni moble en les comarques.

“Un total de 159 municipis rebran aquestes ajudes que s’han adjudicat seguint criteris tècnics, a través de baremacions transparents i objectives, cosa que juntament amb un augment anual del 30% en la dotació econòmica, ens diferencia del que es feia en anteriors legislatures”, ha destacat la vicepresidenta. “Són 248 projectes distribuïts entre un total de 159 municipis, és a dir, que el 60% del total de municipis de les comarques de València rebran alguna ajuda d’aquesta convocatòria”, ha afegit.
Amigó ha incidit en l’autonomia dels pobles i ciutats, “ja que és cada ajuntament qui decideix quins projectes són els més necessaris per als seus veïns i veïnes”, a més d’en els criteris tècnics i objectius que han seguit per a atorgar les subvencions.

En la mateixa línia s’ha expressat Altur, qui ha manifestat “l’obsessió” de la Diputació per establir una comissió independent composta per tècnics que repartiren aquesta dotació a través de baremacions transparents. “Ha sigut un treball molt complex en el que han participat juristes, arqueòlegs i historiadors, entre altres, els quals han hagut d’estudiar més de mil propostes”, ha destacat. Així mateix, el delegat de Cooperació Municipal ha volgut destacar que en aquesta convocatòria s’ha dedicat una atenció especial als municipis més menuts perquè, al seu parer, “són els que més dificultats econòmiques tenen”.

Muralles defensives, castells i centres de música

Per a aquesta nova convocatòria, com s’ha dit, la institució ha augmentat el pressupost un 30% més respecte a anteriors corporacions. En total, 248 projectes que recorren totes les comarques valencianes i que inclouen actuacions com la reforma de centres de música o la insonorització de les seues aules, com és el cas de Beniatjar o Siete Aguas; la rehabilitació de béns de valor històric com la muralla de Riba-roja de Túria o la mesquita de Castelló de Rugat; i la restauració de patrimoni moble com el carrilló del campanar de l’església fortalesa de Castielfabib o dos quadres de l’artista Joan Ribalta que conserva l’ajuntament d’Andilla.

“Cal destacar el compromís amb les societats musicals, amb 88 projectes de restauració i rehabilitació de locals de bandes, escoles de música, teatres i tot tipus d’espais vinculats a la música, la qual és un dels motors del nostre territori”, ha manifestat la vicepresidenta.

Criteris en el repartiment de les ajudes

A l’hora de distribuir les ajudes, els tècnics de la Diputació han tingut en compte els béns catalogats com Bé d’Interès Cultural o Bé de Rellevància Local i, en el cas dels centres musicals, s’ha donat preferència a les obres necessàries per a la realització de l’activitat artística. Com a novetat, aquesta convocatòria ha prioritzat els projectes dels pobles més xicotets i aquells que no han rebut ajudes en anys anteriors.

Així mateix, també s’ha premiat el cofinançament amb els governs locals. “Hem valorat de forma positiva el compromís dels ajuntaments en les obres”, ha ressaltat el diputat de Cooperació Municipal. Totes les localitats als quals s’atorgue l’ajuda podran rebre fins a 50.000 euros, als quals podran sumar fins a 50.000 més segons l’aportació dels consistoris. “Per exemple, si un ajuntament inverteix 10.000 euros de fons propis, la Diputació els garanteix els primers 50.000 més 10.000 euros”, ha afegit Altur.

Actuacions a les comarques

Camp de Morvedre: 16 projectes de 679.227 euros.
Chiva-Hoya de Buñol: 11 projectes de 601.910 euros.
El Camp del Turia: 17 projectes de 796.251 euros.
El Rincón de Ademuz: 9 projectes de 378.343 euros.
El Valle de Ayora: 8 projectes de 390.244 euros.
La Canal de Navarrés: 6 projectes de 118.635 euros.
La Costera: 12 projectes de 363.328 euros.
La Ribera Alta: 28 projectes de 1.310.351 euros.
La Ribera Baixa: 9 projectes de 303.090 euros.
La Safor: 27 projectes de 405.421 euros.
La Serranía del Turia: 22 projectes de 748.752 euros.
La Vall d’Albaida: 35 projectes de 1.131.852 euros.
L’Horta Nord: 11 projectes de 367.6634 euros.
L’Horta Oest: 4 projectes 262.120 euros.
L’Horta Sud: 14 projectes de 204.400 euros.
Los Serranos: 11 projectes de 517.494 euros.
Requena-Utiel: 9 projectes de 363.478 euros.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.