La Platja de Les Palmeres s’ompli per viure l’alliberament de vora una trentena de tortugues marines

img_0969Sueca, 14/09/2016.El passat dilluns, la platja de Les Palmeres va lluir abarrotada de centenars de persones que no van voler perdre’s una experiència única. El 12 de setembre era el dia assenyalat per tancar una aventura que havia començat la nit del 3 de juliol amb l’albirament, per part d’una parella suecana, d’una tortuga babaua que havia arribat fins la costa suecana per posar més d’una huitantena d’ous. La mateixa parella, acompanyada per tècnics experts de la Conselleria de Medi Ambient, l’Oceanogràfic i l’organització Xaloc, han estat els encarregats d’alliberar al mar 29 de les tortuguetes que han nascut d’este niu.

L’acte va comptar amb l’assistència de la Consellera d’Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián; el secretari autonòmic de Canvi Climàtic i Medi Ambient, Julià Álvaro i una representació de la corporació municipal de l’Ajuntament de Sueca encapçalada per l’alcaldessa de Sueca, Raquel Tamarit. També hi van assistir representants de les diferents institucions implicades en esta aventura, la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València, l’Oceanogràfic i voluntaris de l’ONG Xaloc que han cuidat del niu fins el moment de l’eclosió dels ous.

En declaracions als mitjans, la Consellera va voler expressar el seu agraïment a les persones i organitzacions que han contribuït a la cura del niu de tortuga babaua (Caretta caretta). Cebrián ha subratllat que, des dels organismes públics, “s’ha d’apostar decididament per fomentar, canalitzar i optimitzar la sensibilitat creixent que existeix en la societat cap a la protecció de la biodiversitat i, en particular, del patrimoni natural que ens és propi”.

L’alcaldessa de Sueca, Raquel Tamarit, també ha celebrat el civisme i la sensibilitat que ha demostrat la població suecana. “La parella que va trobar a Carlita, la tortuga babaua que va aparéixer a les Palmeres, demostra que els suecans sabem respondre de manera cívica i respectuosa amb la natura davant d’un cas com estos” va apuntar Tamarit.
Per la seua banda, la regidora de Medi Ambient a l’Ajuntament de Sueca, Isabel Jiménez, ha assegurat que el consistori continuarà en esta tasca de sensibilització de la població amb una programació anual a les escoles per conscienciar als menuts i joves de la sort que significa poder recuperar una espècie com esta a la costa suecana.

En l’anomenada Operació Tortuga, han participat més d’un centenar de voluntaris de l’ONG Xaloc que s’han alternat per atendre i vetllar el niu 24 hores al dia al campament tortuga. A més d’ells, també s’han implicat experts de la Universitat de València i de la Universitat Politècnica de València, que van traslladar el niu a un emplaçament més segur i menys concorregut a la platja de la Punta; de l’Oceanogràfic, que va mantenir en les seves incubadores uns quants dels ous i de l’Exèrcit de Terra, que va prestar material de campanya al campament. El Parador Nacional del Saler també hi va facilitar suport logístic i la manutenció dels voluntaris; l’empresa Decathlon va subministrar part de l’equipament dels voluntaris; i també hi han col•laborat l’Empresa Municipal de Transports (EMT) de València, la Fundació Global Nature, la Guàrdia Civil (Seprona) i els ajuntaments de València i Sueca.

Dels 88 ous del niu van nàixer un total de 47 tortuguetes. 29 de les cries de tortuga marina han estat alliberades i la resta permaneixeran a les instal•lacions de l’Oceanogràfic durant el seu primer any de vida, per assegurar el seu creixement i l’enduriment de la closca. Estes cries s’alliberaran amb emissors via satèl•lit per al seu seguiment posterior.

Deixa el teu comentari