LA UNIÓ assenyala que la pedra del cap de setmana causa danys de diversa importància en prop de 5.000 hectàrees de València i Castelló

No obstant això les pluges són molt beneficioses en general, encara que hi ha zones que ni tan sols ha plogut

26 de setembre de 2016.– LA UNIÓ de Llauradors informa que les pluges acompanyades de pedra del passat divendres han causat danys de diversa importància en algunes zones de les províncies de València i Castelló, amb més de 4.700 hectàrees afectades.

En la comarca d’Utiel-Requena existeixen unes 2.500 hectàrees danyades repartides per les localitats de Fuenterrobles, Venta del Moro (Jaraguas), Caudete de las Fuentes, Utiel i Sinarques. Les dues primeres poblacions són on més danys s’observen. El cultiu més perjudicat és la vinya, seguit de l’ametler i l’olivera.

En un radi de 500-600 hectàrees els danys són del 90%, en un altre de la mateixa proporció hi ha danys del 50% i en un altre d’1.200-1.500 Has són menors, d’entre un 10 a un 30%. En total es veuran afectats uns 12 milions de quilos, sobretot de raïm.

En la Ribera Baixa la pedra va afectar a unes 628 hectàrees de cultiu de cítrics (614) i caqui (14), centrat fonamentalment en una franja formada per les poblacions de Corbera, Llaurí i Favara. Hi ha parcel·les amb danys del 75%. Quant a la Ribera Alta la incidència de la pedra es va situar principalment en els termes municipals de Càrcer, Cotes, Alcàntera i Beneixida. Hi ha afectades unes 576 hectàrees (457 de cítrics i 119 de caqui). Existeixen camps amb danys que superen el 60%. En el cultiu de l’arròs, en plena sega, no es detecten danys ja que després de la pluja del divendres; dissabte i diumenge va eixir el sol de nou i va assecar l’arròs. Caldrà veure com evoluciona la setmana quant a pluges, però fins ara no hi ha danys.

En la província de Castelló els efectes de la pedra es van centrar en les comarques del Maestrat i Els Ports. En la primera el principal focus se situa en la localitat de Sant Mateu i en menor mesura en els termes limítrofs de La Jana, Cervera o Xert. Pot haver-hi unes 1.000 hectàrees afectades (850 d’oliveres i 150 d’ametlers), amb incidència de danys diferent segons parcel·les, però una mitjana del 50%. En la comarca dels Ports la incidència en l’agricultura és pràcticament nul·la posat que el cereal ja està segat.

En general, i excepte aquestes zones molt localitzades que es concreten a dalt on han patit els efectes de la pedra, es poden considerar molt beneficioses les pluges de les últimes hores. La valoració global per tant de les pluges és molt positiva i beneficiosa per al camp després de la sequera que s’arrossega. Les pluges serviran per a estalviar algun reg, recarregar els aqüífers, netejar els arbres de possibles plagues, augmentar el calibre del fruit i regenerar les pastures. Cal destacar que en la província d’Alacant i en algunes zones de València les pluges del passat divendres ni tan sols van fer la seua aparició.

Deixa el teu comentari