LA UNIÓ de Llauradors considera precipitat i injustificat el suport del Govern en funcions d’Espanya al TTIP

No ha mesurat les conseqüències directes per als llauradors i ramaders

20 de setembre de 2016– LA UNIÓ de Llauradors critica el suport d’Espanya a les negociacions del TTIP i ho considera com un acte precipitat, irreflexiu i injustificat bastant impropi d’un Govern que es troba en funcions i que aplica aquest concepte segons li interessa. Només dotze països membres de la Unió Europea, entre ells Espanya, han dirigit una carta remesa a la comissària europea de Comerç, Cecilia Malmstrom, per a recolzar les negociacions del lliure comerç dels Vint-i-vuit amb Estats Units (TTIP en anglès).

LA UNIÓ valora negativament la inclusió d’Espanya en aquest acte ja que no s’han mesurat les negatives conseqüències directes que aquest tractat comercial tindria per als llauradors i ramaders dels principals països productors i, entre ells, els de l’Estat espanyol. De fet, altres grans potències agrícoles i ramaderes com Alemanya, França o Àustria, s’han abstingut i no han mostrat el seu suport, destacant especialment el cas de França, qui s’ha mostrat fortament contraria al fet que es tanque l’acord amb Estats Units.

En aquest sentit, l’organització assenyala la multiplicació i l’impacte acumulat d’aquest tipus d’acords que se succeeixen sense una necessària reflexió sobre els seus efectes. Així, acaba d’aprovar-se el conveni de la UE amb diversos països africans (entre ells Sud-àfrica), que se sumen a la llista dels de Tunísia i el Marroc i a la imminent signatura de l’Acord Econòmic i Comercial Global amb Canadà, que pretén engegar-se amb caràcter anticipat fins i tot abans de passar l’aprovació del Parlament Europeu i els Parlaments Nacionals.

L’organització considera que s’està deixant als llauradors de països productors d’olis, cítrics, fruites i hortalisses, com és el cas d’Espanya i la Comunitat Valenciana, en una situació d’indefensió havent-se facilitat l’entrada al mercat a altres productors, les diferents estructures dels quals de producció, condicions econòmiques, socials, laborals i ambientals, els permeten partir de condicions molt avantatjoses per a operar en el mercat.

“Creiem que s’estan tancant molts acords i presos una mica a la lleugera, incomplint els principis bàsics de la PAC i entre ells dues tan importants com el d’estabilitzar els mercats i garantir un nivell de vida equitatiu a la població agrícola”, afirmen des de LA UNIÓ. “Considerem que la postura prudent d’Alemanya o França és la que, almenys, hauria d’haver tingut el nostre país, ja que tenim molt que perdre” – afigen. En tal sentit l’organització posa l’accent en la Declaració de Bratislava consensuada pels Caps de Govern la passada setmana en el full de ruta de la qual s’avança que ha d’estudiar-se com constituir una sòlida política comercial sense deixar de tenir en compte les preocupacions dels ciutadans.

Per tant, l’organització, qui ja havia mostrat la seua desconfiança en el passat cap al TTIP i acords similars, insisteix en la necessitat de transparència i reflexió sobre les conseqüències que aquests acords poden portar a un dels països més productors en la Unió Europea com és el cas d’Espanya. D’altra banda, donada la importància que aquests assumptes tenen para milers de famílies agràries, crida l’atenció l’escassa atenció que mostren al seu seguiment les forces polítiques i per açò LA UNIÓ i la seua organització estatal Unió d’Unions insisteixen en la necessitat d’implantar un Debat sobre l’Estat de l’Agricultura i el Medi Rural en seu parlamentària que permeta, entre altres qüestions, avaluar les conseqüències d’aquests acords i fixar una posició estratègica.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.