LA UNIÓ de Llauradors s’oposa a la reducció d’un 45% de mitjana de les ajudes a l’assegurança agrària que proposa el Ministeri d’Agricultura

Hui mateix ha traslladat en la Comissió Territorial d’Assegurances la necessitat de mantenir el suport actual

3 d’octubre de 2016.- LA UNIÓ de Llauradors s’oposa de forma rotunda a una possible retallada d’un 45% de mitjana de les ajudes a l’assegurança agrària i considera que seria un pas arrere en la política de suport al millor instrument de compensació de rendes que tenen els llauradors.

LA UNIÓ ha presentat hui un escrit en la Comissió Territorial d’Assegurances Agràries, celebrada a València, on s’insta al Ministeri d’Agricultura a mantenir la subvencions inicials per a totes les línies de l’assegurança del pla 2016 i un augment del pressupost per a les línies de l’assegurança del pla 2017, proporcional a l’increment de la producció assegurada a fi de que es mantinga el percentatge actual de subvenció en cada línia.

“L’assegurança agrària és l’única eina d’estabilització d’ingressos de la qual disposen els llauradors i ramaders per a fer front als possibles riscos climàtics i sanitaris no controlables que puguen afectar a l’activitat agrària”, asseguren fonts de LA UNIÓ i per això no pot veure’s minvat el suport públic a aquest instrument de consolidació dels ingressos dels productors.

Es preveu que les retallades s’inicien amb una baixada de 10 punts en les línies de cultius de fruiters, que sempre són els primers perjudicats per ser de les últimes línies del pla anual. Cal recordar el tremend efecte negatiu que va suposar ja una baixada similar l’any 2013 i que va disminuir la contractació una mitjana d’un 40%.

Per exemple en cítrics es va passar d’una superfície assegurada de 121.197 a 79.600 hectàrees, és a dir un 35% menys.

La nova retallada comporta a més una anti-selecció del risc ja que les explotacions amb més sinistre són les que continuen en el sistema, la qual cosa inicia un increment de sinistralitat que desestabilitza les línies d’assegurança i produeix pujada de primes.
“És una autèntica contradicció i incongruència que el Magrama, a través de ENESA, aposte per una política de defensa i universalització de les assegurances agràries i que per una altra es plantege retallar la partida pressupostària destinada al seu suport”, assenyala LA UNIÓ.

Deixa el teu comentari