LA UNIÓ denuncia que les noves concessions agràries de la Unió Europea al Marroc i Sud-àfrica són una “punyalada” als llauradors valencians

Preocupen en matèria econòmica però també en el de la sanitat vegetal

15 de setembre de 2016.- Dies nefasts per als interessos dels llauradors de la Comunitat Valenciana i fonamentalment per als seus productors de cítrics i hortalisses. El ple de l’Europarlament va aprovar ahir un acord de lliure comerç entre la Unió Europea i sis països africans (Sud-àfrica i altres cinc: Moçambic, Namíbia, Botswana, Lesotho i Swazilàndia) i també es va conèixer dimarts passat que la justícia europea demanava l’anul•lació de la sentència que declarava invàlid l’acord comercial entre la UE i el Marroc.

LA UNIÓ denuncia que aquestes dues actuacions de les autoritats de la Unió Europea en forma de concessions comercials avantatjoses per a tercers països són “una nova punyalada i traïció” per als llauradors de la Comunitat Valenciana als quals no se’ls té en compte i a més observen la insensibilitat d’un Govern espanyol que ni està ni se li espera i no sol•licita ni compensacions per als seus productors, al costat d’altres Governs europeus també aliens a un problema realment greu que ni els va ni els ve.

El que va acordar l’Eurocambra ahir va ser millorar l’accés comercial als mercats europeus dels productes procedents de Sud-àfrica, en ampliar fins a novembre el període de lliure importació de per exemple els cítrics amb aranzels reduïts. A partir de 2025 ja no tindrien ni taxes i entrarien lliurement.

Cal recordar les queixes contínues de LA UNIÓ i dels citricultors valencians per falta d’ètica i tacte en observar al setembre i octubre -i fins i tot novembre- taronges sud-africanes en els lineals dels supermercats i grans superfícies quan la nostra taronja començava a comercialitzar-se. Ara, la Unió Europea amb aquest acord, dóna ales a aquesta situació i és molt possible que la taronja sud-africana competisca en major mesura amb la nostra Navelina en els mercats.

Aquesta varietat és la més important de la Comunitat Valenciana en nombre de tones amb una producció de 620.000 la passada campanya i en anteriors ha sobrepassat les 800.000 t. Sud-àfrica exporta anualment 430.000 tones de cítrics als països comunitaris, xifra que sens dubte s’elevarà amb les concessions.

Es tracta d’una decisió que afectarà econòmicament als productors espanyols de cítrics i inentendible perquè no és la mateixa situació la que gaudeix Sud-àfrica que els altres cinc països que subscriuen l’acord per al seu creixement econòmic, ja que parlem del segon exportador mundial de cítrics en fresc després d’Espanya.

A part de l’econòmic preocupa que la Comissió Europea haja alleugerit les condicions de control fitosanitari en frontera dels cítrics procedents de Sud-àfrica. No té en compte ni els advertiments de la EFSA (Autoritat Europea de Seguretat Alimentària), que alerta contínuament del risc de les importacions citrícoles sud-africanes per la plaga de la taca negra allí latent i que encara no ha afectat a les plantacions citrícolas de la Unió Europea. A més incompleix sistemàticament les normes de seguretat fitosanitàries europees.

Pel que es refereix al Marroc és més del mateix i ja sense aranzels la competència deslleial en els mercats serà encara major, sense que les autoritats europees vetlen pels interessos dels seus ciutadans, en aquest cas els llauradors. L’agricultura mediterrània, sempre en escac.

Deixa el teu comentari