LA UNIÓ de Llauradors ha demanat la incorporació dels cítrics en la llista europea de vegetals d’alt risc per les plagues

Hui ha intervingut en la Comissió d’Agricultura del Congrés dels Diputats per l’Acord Econòmic de la UE i Sud-àfrica

7 de novembre de 2017.- LA UNIÓ de Llauradors ha sol•licitat hui davant la Comissió d’Agricultura del Congrés dels Diputats que s’incloguen els cítrics en la Llista de vegetals d’Alt Risc”, contemplada en l’article 42 del Reglament europeu 2016/2031, sobre mesures de protecció contra plagues dels vegetals. El secretari tècnic de LA UNIÓ de Llauradors, Joanma Mesado, ha fet aquesta demanda en la seua intervenció davant la Comissió d’Agricultura del Congrés dels Diputats per a analitzar l’Acord d’Associació Econòmica entre la Unió Europea i Sud-àfrica, efectuada a petició de la diputada valenciana de Unidos Podemos, Rosana Pastor.

Malgrat l’evident risc existent, els cítrics no estan dins d’aquesta llista. Per això la petició de LA UNIÓ es fonamenta en el llarg historial d’intercepció d’organismes nocius per als cítrics procedents de tercers països i el volum importat, més de 2 milions de tones, amb origen de països amb plagues d’impacte greu.

LA UNIÓ també ha reclamat davant les diputades i diputats de la Comissió d’Agricultura del Congrés que s’exigisca a Sud-àfrica el “tractament en fred”, ja que garanteix qualitat i elimina l’arna Thaumatotibia leucotreta que és una plaga de quarantena amb nombroses intercepcions els cítrics procedents de Sud-àfrica i amb destinació al mercat europeu; alguna cosa que ja se li exigeix a Espanya, en el cas de la Ceratitis Capitata, per a exportar a EUA, Xina, Corea del Sud, Japó, Austràlia, Taiwan o Índia, etc; o a la pròpia Sud-àfrica per a les seues exportacions a EUA o països asiàtics.

Altres de les propostes de LA UNIÓ passen per unificar els criteris dels serveis d’inspecció dels Llocs d’Inspecció Fronterers (PIF) o la reciprocitat en la negociació i exigències a països tercers (fitosanitàries, laborals, mediambientals i socials).

Joanma Mesado ha indicat en el transcurs de la seua intervenció que la UE desmunta progressivament la protecció aranzelària i en conseqüència hauria de realitzar una protecció fitosanitària, “però ens demana als llauradors europeus ser competitius i ens lleva les nostres eines de defensa per a lliurar-li-les als grans exportadors de països tercers”. En aquest sentit ha anunciat també una possible responsabilitat patrimonial en el cas que una d’aquestes lesives plagues de Sud-àfrica entrara en el nostre territori. “Si una Administració no fa correctament la tasca d’inspecció i com a conseqüència de la seua negligència produeix un dany, de forma particular es pot demanar responsabilitat patrimonial i que s’indemnitze a l’afectat”, ha dit hui Mesado.

Els cítrics de Sud-àfrica entren en la Unió Europea, després de l’acord de juny de 2016, sense aranzels des de l’1 de juny fins al 30 de novembre (anteriorment fins al 15 d’octubre). L’acord també contempla la reducció progressiva d’aranzels d’entrada a la UE, fins que en 20125 desaparega l’obligació de pagar drets d’entrada al mercat comunitari.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.