LA UNIÓ de Llauradors informa de danys per gelades durant els últims dies en alguns cultius

Ametlers, fruiters, hortalisses i en menor mesura els cítrics, els més afectats

Caldrà veure l’evolució per a comprovar la magnitud i esperar a les pròximes matinades

26 de febrer de 2018.- LA UNIÓ de Llauradors assenyala que les fortes gelades dels últims dies han causat danys en alguns cultius com és el cas d’ametlers, fruiters, algunes hortalisses i en menor mesura també als cítrics.
Els principals problemes es donen en l’ametler on les varietats més primerenques, com és el cas de la Marcona entre unes altres, es donen quasi per perdudes i tenen la flor oberta completament gelada en moltes de les zones productores. També en zones com el Vinalopó s’observen danys fins i tot en els ametlers de mitja estació.

Les varietats més primerenques de fruita d’estiu, sobretot bresquilla i nectarina, també s’han vist afectades per les gelades, sobretot en les comarques de la Ribera i la Vall d’Albaida.

En el cas de les hortalisses el cultiu amb major grau d’afecció és la carxofa que veu com les gelades ennegreixen la superfície i la deterioren comercialment. La zona de la Denominació d’Origen de Benicarló va vore com la gelada del passat divendres, on es van arribar als 1,5 graus negatius, desbarataven la collita i els ha fet baixar la producció amb segell de qualitat de la DO.

Caldrà veure no obstant això l’evolució de les últimes hores per a comprovar els efectes de les gelades en les diferents comarques i cultius, doncs els danys tarden a voltes a manifestar-se, i també esperar a veure les baixes temperatures que s’esperen els pròxims dies.

LA UNIÓ recomana als llauradors amb assegurança agrària en vigor que revisen la seua explotació per a comunicar el dany ja que en aquests casos són l’única eina en mans del llaurador per a evitar riscos innecessaris i poder compensar en part les pèrdues que ocasiona un sinistre com és la gelada.
Pel que es refereix a l’assegurança de rendiments de l’ametler, amb un percentatge d’assegurament bastant baix, LA UNIÓ insta als interessats a assessorar-se en les seues oficines per a la revisió dels rendiments assignats pel Ministeri d’Agricultura i així poder-los adaptar a la realitat de l’explotació, a fi d’incentivar la contractació.

Deixa el teu comentari