L’Alcúdia nomena fill predilecte a Joan Martín Gallur

L’Ajuntament de l’Alcúdia va aprovar el seu nomenament, per unanimitat, en el plenari del mes de març.

Aquest dissabte, 19 de maig, a les 7.30 de la vesprada a la Casa de la Cultura, tindrà lloc l’acte de nomenament com a fill predilecte de l’Alcúdia de Joan Martín Gallur. Una proposta d’Alcaldia que va ser aprovada per unanimitat el passat 27 de març.

Tot i que va nàixer l’any 1927 a Taverneres Blanques, Joan Martín Gallur és una persona apreciada per tothom, volguda en la localitat, i per l’aportació a la cultura local, és pel que el consistori vol donar-li aquest honor, donat que ja és fill adoptiu, en haver declarat l’alcalde Cèlio Crespo en 1981 que fills adoptius de l’Alcúdia eren tots els alcudians i alcudianes que, sense haver nascuts al poble, han aportat el seu treball, el seu esforç, i en el cas de Joan, i d’afegit, la seua gràcia, per fer més gran l’Alcúdia.

En 1943, amb 16 anys, es va presentar i va aprovar una oposició per a una vacant com a grum al Banc de València, on va anar escalant posicions, sempre a l’oficina de l’Alcúdia, fins que es va jubilar com a apoderat als 61 anys complits.

Molt aficionat a la poesia, i més encara a recitar-li-la al seu veïnat, ja des de menut llegia els versos de les gramàtiques dels llibres escolars i en les festes de família sempre escrivia algun poema, que recitava amb la benevolència de tothom.

Va formar part del trio de pallassos Joni, Bati i Ferri, “companyia” que es va formar l’any 1957 i on ell era l’encarregat de fer els guions i d’encarnar al pallasso de la cara blanca. Joni, Bati i Ferri intentaren fer feliços a la xicalla de l´Alcúdia, perquè amb els seus riures infantils, empeltaren i transmeteren en el semblant dels majors, el sa i confortable somriure. La memòria local els conserva: senyal de que aconseguiren el seu objectiu.

Com a poeta, com a escriptor, com a pallasso, Joan Martín sempre ha estimat el seu poble i li ha donat la seua paraula. Una paraula de la que té cura, a la que procura donar-li ironia i humor, i a la que acarona només li ho demanen. Potser per això és el mantenidor de les festes patronals que més voltes ha repetit: tres vegades com a mantenidor (el 1964, el 1975 i el 1981) i, amb 90 anys, com a pregoner l’any 2017.

El 1965 va aconseguir el primer premi de guions radiofònics fallers, escrits en valencià organitzat per la Junta Central Fallera d´aquell any en col·laboració de les emissores valencianes de la cadena SER. El treball va ser publicat en la revista alcudiana Parlem.

Tot i haver estudiat en castellà, i practicar-lo en part dels seus escrits, és també un gran conreador del valencià. Ha traduït moltes obres a la nostra llengua, entre altres la novel·la Los reyes mudos (Els reis muts) de Vicente Calvo Acacio. I una bona porció de les seues obres de creació les ha escrites també en valencià.

A hores d’ara, Joan Martín Gallur té 7 fills (4 xics i 3 xiquets), 16 néts, 5 néts casats i 5 besnéts. I és una persona entranyable, sempre disposta. Igual puja a l’escenari a recitar un poema a Estellés en la jornada que el poble li dedica al poeta de Burjassot, com declama versos en la Casa de la Cultura, com presenta un llibre en eixe mateix espai.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.