L’Alcúdia es reafirma en la seua oposició al macroabocador de Guadassuar

– Demana al Consorci que la decisió sobre l’abocador no estiga exclusivament en mans del municipi on s’ubique, sinó que es tinga en compte també l’opinió dels municipis limítrofes

– Aquesta ubicació ja va ser descartada en l’estudi realitzat per no garantit la impermeabilitat del substrat geològic

L’Ajuntament de l’Alcúdia ha tornat a posar en coneixement del Consorci de Residus Ribera-Valdigna la seua oposició frontal a la possibilitat de que l’abocador de rebuig del Consorci de Residus Ribera-Valdigna, amb capacitat per a 81.400 tones anuals –segons el Pla Integral de Residus de 2010- siga situat al terme de Guadassuar però molt pròxim al terme de l’Alcúdia. Aquesta postura manifestada pel representant del consorci alcudià al Consorci és una postura unànime de l’Ajuntament de l’Alcúdia i de la seua població.

De fet l’Ajuntament de l’Alcúdia va manifestar, el passat 21 de desembre, al president del consorci i alcalde de Guadassuar la seua “preocupació i l’alarma per la possibilitat de que es contemplara aquesta instal·lació al terme de Guadassuar, abans que es puguen plantejar ubicacions potencialment conflictives.”

Posteriorment en data 30 de gener de 2018 el plenari de l’Ajuntament de l’Alcúdia acorda, per unanimitat, “rebutjar, de manera frontal, la possibilitat de que l’abocador de rebuig del Consorci de Residus Ribera-Valdigna, siga situat al terme de Guadassuar i pròxim al terme de l’Alcúdia”.

Cal indicar que aquest abocador se situaria en el terme de Guadassuar -pròxim a la Garrofera d’Alzira i a la Garrofera de Guadassuar- però a poc més de 1.000 metres del de l’Alcúdia. Distant 7’5 km del nucli de Guadassuar, però a 4 km del nucli de Montortal o a 5 km del nucli de l’Alcúdia, i a tan sols 1.200 metres de dos urbanitzacions del terme de l’Alcúdia.

En aquest sentit l’Ajuntament de l’Alcúdia considera, i així ho ha comunicat al Consorci, que el criteri per a ubicar un abocador no ha de ser únicament comptar amb la conformitat del municipi en el que s’ubica, sinó també dels municipis limítrofs, per evitar casos com aquest, en el que un municipi accepta la ubicació en el seu terme, però allunyat del seu nucli urbà -amb tots els beneficis econòmics, ambientals, de creació d’ocupació…- mentre que el municipi limítrof, que té el seu nucli més pròxim, rep tots els impactes però cap benefici.

A més aquest polígon ja va ser descartat en l’estudi esmentat “per no garantir la impermeabilitat del substrat geològic”.

Igualment, cal indicar que la zona on es pretén ubicar aquest abocador es troba literalment encaixada per dos barrancs que drenen les terres conegudes com la Garrofera de Guadassuar, aigües avall de la vessant oriental de les muntanyes de Tous. Un dels dos barrancs baixa pel mateix terme de Guadassuar per desembocar en la Sèquia Reial del Xúquer. L’altre discorre pel terme d’Alzira per acabar en una zona endorreica on part de les aigües que pot recollir s’infiltren en el subsòl, amb la possibilitat de vessar al paratge dels ullals del Riu Verd.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.