L’entrada de una plaga de Sud-àfrica provocaria un augment en els costos de producció als citricultors valencians de més d’un 22 %

Citricultors de LA UNIÓ han traslladat hui la seua protesta davant l’Oficina de Representació de la Comissió Europea a Barcelona continuant la seua campanya contra l’acord UE-Àfrica Meridional

A les pèrdues econòmiques de la competència deslleial caldria sumar les que es podrien originar amb una plaga inexistent en el nostre territori

4-716 de novembre de 2016.- La possible entrada d’una plaga procedent de Sud-àfrica, com la Taca Negra, ocasionaria un increment de costos als citricultors de la Comunitat Valenciana de més del 22% en augmentar els tractaments, la qual cosa faria pràcticament inviable el cultiu en el nostre territori, segons un estudi de LA UNIÓ de Llauradors.

Als possibles perjudicis econòmics de l’acord entre la UE i Sud-àfrica, que LA UNIÓ ja havia calculat que estan en perill més de 124 milions d’euros per la competència deslleial en els mercats, cal sumar els que podrien arribar en el cas que una plaga de les existents a Sud-àfrica s’introduïra en els cítrics de la Comunitat Valenciana. En aquest sentit LA UNIÓ reitera que el nou acord, aprovat recentment pel Parlament Europeu i mancant ratificació dels Estats membre i els Estats africans, és molt lesiu per als interessos dels citricultors valencians tant des del punt de vista econòmic com des del fitosanitari per la possible entrada d’alguna plaga en el nostre territori.

Com a teló de fons de la denúncia d’aquest acord avui citricultors de LA UNIÓ de Llauradors, procedents de totes les comarques productores valencianes, s’han concentrat al costat dels seus homòlegs de la Unió de Pagesos -ambdues organitzacions integrades en l’àmbit estatal en la Unión de Uniones- davant la Representació de la Comissió Europea a Barcelona.

2-6Els productors han repartit cítrics en les portes de l’Oficina i una representació dels mateixos, amb el secretari general de LA UNIÓ, Ramón Mampel, han celebrat una reunió amb el director de la representació de la Comissió Europea, Ferran Tarradellas. Allí han lliurat un escrit dirigit al Comissari d’Agricultura, Phil Hogan, en el qual proposen un nou protocol de relacions comercials amb els estats de l’Àfrica Meridional (entre ells Sud-àfrica) que continga una sèrie de punts que salvaguarden el cultiu de cítrics en l’àmbit de la Comunitat Valenciana i en la resta de zones productores de l’Estat i de la Unió Europea.

Sol•liciten en el document una avaluació de l’impacte econòmic i ambiental de l’acord, l’establiment de contingents d’importació a partir d’octubre per a evitar la pertorbació del mercat comunitari en el període de comercialització de les varietats europees, protocol sanitari de control de les importacions per a evitar l’entrada de plagues i inspecció i control a través d’un únic port en la Unió Europea, entre altres coses.

LA UNIÓ ha dut a terme en els últims mesos una intensa campanya de suports entre totes les autoritats i administracions competents en la matèria o susceptibles de pressionar, tant en l’àmbit comunitari com a estatal, autonòmic o local per a modificar aquest acord.

L’ampliació del període d’importació de cítrics procedents de Sud-àfrica fins al 30 de novembre, amb una progressiva disminució anual dels preus d’entrada fins a la seua total desaparició en 2025, pot ser letal per a la citricultura valenciana. Segons el parer de LA UNIÓ l’ampliació d’aquest període d’importació suposa la possibilitat d’entrada d’alts volums de cítrics en els últims dies d’aquestes noves dates, de manera que provoquen la presència de taronges sud-africanes en els mercats fins a més enllà de Nadal, amb clara afecció directa a les nostres produccions.

La possibilitat d’entrada de taronges procedents de Sud-àfrica durant un mes i mig més és una eina evident de pressió dels preus a la baixa en origen en mans dels intermediaris.

Ramón Mampel, secretari general de LA UNIÓ, assenyala que “aquesta campanya ens hem lliurat en part de la competència tardana de la taronja sud-africana perquè la sequera en aquell país ha causat estralls i provocat una campanya curta, però a partir de la pròxima veurem clarament les seues conseqüències”.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.