Llum, gasoli i gas estan al punt més àlgid de preu i caldria sumar també fertilitzants i fitosanitaris que pujaran després

Estudi LA UNIÓ pujada preus energia

La pujada dels preus de l’energia pot provocar un sobrecost als llauradors i ramaders valencians segons LA UNIÓ de més de 111 milions d’euros

Sectors ramaders com l’avícola i porcí i cultius de secà, els més afectats per la pujada

24 de gener de 2017.- L’increment del preu de l’energia (sobretot electricitat i gasoil) provocaria que els llauradors i ramaders valencians tinguen un sobrecost de 111 milions d’euros de mantenir-se en aquest estatus alcista, segons un estudi elaborat pels serveis tècnics de LA UNIÓ.

D’aquesta quantitat, 69,5 milions d’euros correspondria a la factura de l’electricitat i els 42 restants a la del gasoil. En aquest estudi de LA UNIÓ s’assenyala a més que molt possiblement es produïsca més ràpid que tard també un increment dels fertilitzants i fitosanitaris que faria elevar encara més els costos als productors.

Els sectors més afectats per aquesta pujada dels costos energètics són els dos ramaders més importants de la Comunitat Valenciana, l’avícola i el porcí; sobretot pel gasoil emprat per a la calefacció de les granges. En el cas de l’avícola aquesta situació repercutiria en un augment del 26% en els costos de producció mentre que en el porcí seria del 4%.

Pel que es refereix als cultius on més es nota una pujada dels costos de l’energia és fonamentalment en els cultius de secà. Així, per ordre de major a menor afectació, serien l’olivera (increment costos producció del 16%), l’ametler (augment del 14%), la vinya (10% pujada costos), la fruita d’estiu (4%), els cítrics (4%) i el caqui (3%).

Cal assenyalar que el preu de l’energia (gasoil i electricitat) representa per a l’agricultura valenciana un 12% dels costos directes i un 3% dels costos totals, mentre que per a la ramaderia suposen quasi un 13% dels costos totals.

El preu mitjà del gasoil B (agrícola) durant els dies que portem de gener ha sigut de 0,768 euros/litre, mentre que en el mateix període del passat any va ser de 0,470 €/l. Aquestes xifres indiquen que ha pujat 0,298 €/l, la qual cosa representa un 63%. Mes a mes ha anat pujant, però en només un mes, de desembre de 2016 a gener de 2017, és quan major ha sigut l’elevació dels preus amb una quantitat de 0,24 euros/litre, és a dir un 45%.

Pel que es refereix al preu mitjà de l’energia elèctrica ahir mateix va aconseguir la xifra de 83,85 euros per megavat hora després de la lleugera baixada del cap de setmana i avui s’espera que arribe a 88 euros de mitjana, en la línia de les dades del passat dijous (85,79) i divendres (88). Prenent com a mitjana les xifres del passat dijous (quasi 86 euros) en un any, de gener a gener, ha pujat un 141%. En un mes, de desembre de 2016 a gener de 2017, ho ha fet un 42%, un increment mensual set vegades superior al que és normal.

LA UNIÓ reclama a les Administracions Públiques més sensibilitat i atenció cap als llauradors i ramaders doncs l’increment dels costos productius és una circumstància negativa més que s’afegeix als baixos preus i les adversitats climatològiques dels últims mesos. Així, sol·licita que es tornen a establir tarifes especials d’electricitat per al sector agrícola com existia fins a 2008 i un gasoil professional agrícola que és una reivindicació històrica del sector; així com mesures fiscals i de la Seguretat Social per a enguany a fi de compensar aquesta sagnia de pèrdues.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.