Maria Josep Amigó: «El CRIS de Carcaixent posarà fi a un dèficit assistencial de més de dues dècades a la Ribera Alta»

La vicepresidenta ha mantingut una reunió de treball amb l’alcalde de Carcaixent i representants de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives per concretar les qüestions tècniques de l’acord

Les noves infraestructures comarcals seran un centre de recepció de xiquets i xiquetes a Llíria, i tres destinats a persones amb malalties mentals greus a Sueca, Paterna i Carcaixent

14/març/2017. La Diputació de València i la Generalitat Valenciana continuen harmonitzant les seues accions en el marc del decret de coordinació entre el Consell i les diputacions en matèria de benestar social. Per a aquest propòsit, s’ha celebrat una reunió de treball en la que han participat la vicepresidenta de la corporació provincial, Maria Josep Amigó, la diputada de Benestar Social, Mercedes Berenguer, a més de la secretària autonòmica de Serveis Socials i Autonomia Personal, Helena Ferrando, l’alcalde de Carcaixent, Paco Salom, i la regidora de Benestar Social en aquest municipi de la Ribera Alta, Teresa Oliver, amb el propòsit de concretar els detalls per a la construcció del Centre de Dia i el Centre d’Integració i Rehabilitació (CRIS) a Carcaixent. Una actuació per a la qual la Diputació de València aportarà una dotació pressupostària de 800.000 euros.

Maria Josep Amigó ha incidit en que «es tracta d’un projecte pel qual s’està lluitant moltíssim perquè siga una realitat en el mitjà termini». En aquest sentit, la vicepresidenta ha destacat que «des de la Diputació de València donem resposta a una reivindicació històrica i necessària per a la localitat de Carcaixent i la comarca de la Ribera Alta en el seu conjunt», ha indicat. «Feia més de 20 anys que a la Comunitat Valenciana no s’executava la construcció d’un centre d’aquestes característiques. És un clamor i una necessitat bàsica que farà possible la col·laboració entre les diferents administracions valencianes», ha relatat.

En concret, el projecte per a Carcaixent contempla una inversió de 800.000 euros que aporta la Diputació de València per a la construcció del Centre de Dia i el Centre d’Integració i Rehabilitació (CRIS) a l’actual solar existent del C/ Àgora Grup de Teatre de la localitat. El primer disposarà d’un total de 20 places, mentre que el CRIS podrà albergar a un màxim de 70 persones. La superfície ocupada serà de 800 metres quadrats construïts i, molt probablement, s’optarà per un edifici amb una única planta que albergarà ambdós centres.

En el pressupost de 2017 aprovat per la Diputació de València, la corporació provincial destina un total de 5’6 milions d’euros a inversions socials. Amb aquests recursos es posarà en marxa un centre de recepció de xiquets i xiquetes a Llíria, i tres centres destinats a trastorns mental greus, a Sueca, Paterna i Carcaixent. En aquest sentit, la col·laboració entre administracions es produirà en tres nivells. «Els consistoris aportaran els terrenys, la Diputació invertirà en la construcció, i la Generalitat dotarà els centres de recursos per fer front a les despeses de funcionament i de personal», ha concretat la vicepresidenta de la Diputació.

Per la seua part, la diputada de Benestar Social, Mercedes Berenguer, ha assegurat que la trobada ha servit per «posar damunt de la taula l’ajuda econòmica que des de la Diputació es va a prestar al Consistori de Carcaixent per poder escometre aquestes infraestructures socials». Berenguer ha confessat que «es tracta d’una satisfacció enorme col·laborar amb les diferents administracions i poder donar una resposta a les necessitats bàsiques de la ciutadania», ha indicat.

Al respecte, l’alcalde de Carcaixent, Paco Salom, ha incidit en que aquest projecte «naix amb una vocació comarcal, pel fet d’atendre a un sector amb necessitats que, de forma malaurada, continua sofrint l’estigma i l’exclusió social», ha apuntat.  «Cal recuperar les persones per a la societat per tractar-se d’una qüestió de dignitat, amb projectes com aquest, capaç de generar justícia social i eficiència, a l’apostar per centres especialitzats de proximitat». Salom ha insistit en que des d’aquest moment «correspon posar en marxa el calendari de treball, mitjançant la signatura d’un conveni de col·laboració entre les tres administracions implicades per a la posterior redacció i licitació del projecte».

En última instància, la regidora de Benestar Social a l’Ajuntament de Carcaixent, Teresa Oliver, ha recordat que es tracta d’un projecte «que venim reivindicant els representants públics i els professionals de la salut mental des de l’any 1991». Oliver ha lamentat «la mancança de recursos intermedis a la Ribera Alta per poder atendre els malalts mentals i els seus familiars». Per això, ha agraït «enormement la implicació de la Diputació de València» a l’hora «d’atendre un servei molt necessari per a la ciutadania», ha conclòs.

 

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.