El Medi ambient, protagonista de la setmana en l’escola d’adults d’Almussafes

El Centre Municipal de Formació de Persones Adultes de la localitat celebra les seues XIX Jornades Culturals

Josep Martí i Catherine Valdés van protagonitzar ahir dilluns 12 de març la sessió inaugural, en la qual es va parlar d’agricultura ecològica i alimentació saludable

Almussafes, a 13 de març de 2018. Ahir, dilluns 12 de març, el Centre Municipal de Formació de Persones Adultes d’Almussafes va inaugurar les seues XIX Jornades Culturals amb la celebració d’una xarrada sobre alimentació saludable en la qual el perit agrícola Josep Martí i la naturòpata Catherine Valdés van analitzar davant les 60 persones assistents a l’acte la importància d’apostar per l’agricultura ecològica i pel consum de productes naturals. Posteriorment, es va dur a terme una sessió de cinema-fòrum durant la qual es va projectar el documental “Comprar, tirar, comprar: la historia secreta de l’obsolescencia programada”. Aquesta vesprada continuen les activitats amb un taller de manualitats dirigit als alumnes del centre (16 hores), i amb la presentació del llibre “Encara no és tard”, d’Andreu Escrivà, un acte obert a tota la ciutadania que comptarà amb la presència de l’autor (18.30 hores).

El medi ambient ha sigut el tema triat pel claustre de professores del Centre Municipal de Formació de Persones Adultes d’Almussafes per a la celebració de les seues XIX Jornades Culturals, una iniciativa que s’està desenvolupant aquests dies amb una sèrie d’activitats formatives en les quals s’intenta “oferir una visió global de l’impacte que tenen sobre el nostre entorn les decisions que prenem en matèria d’agricultura, alimentació o canvi climàtic”, explica la directora del centre, Iolanda Corella.

“Amb aquestes XIX Jornades Culturals del CMFPA tenim una nova oportunitat d’aprendre sobre qüestions realment transcendentals per a la nostra societat”, va assegurar la regidora del Centre Municipal de Formació de Persones Adultes i de Medi ambient, Teresa Iborra. “Agraïsc el vostre esforç per formar-vos, cosa que m’omple com a edil, però també com a professional del món de l’educació. Quanta més gent acudeix a l’escola d’adults, més viu està el poble”, va destacar Iborra durant la seua intervenció en l’acte d’obertura celebrat ahir dilluns 12 de març.

Al voltant de 60 persones van participar a partir de les 16 hores en la primera de les propostes plantejades, una xarrada titulada ‘L’alimentació natural’ que va estar impartida per Josep Martí, propietari de la Granja ‘La Peira’ de Benifaió i un dels pioners en agricultura ecològica a la Comunitat Valenciana, i per la naturòpata Catherine Valdés. Tots dos van fer un recorregut per les seues respectives especialitats i es van mostrar convençuts de la necessitat de modificar els nostres hàbits d’alimentació per a millorar l’entorn i els nostres propis organismes.

Aposta per l’agricultura ecològica
El perit agrícola va assegurar que “tots els avanços en qüestions com la maquinària i els fertilitzants es realitzen en benefici de la raça humana sense tenir en compte la deterioració del camp, una cosa que ens està portant a enverinar l’ambient i tot es mou de manera tan frenètica que optimista no puc ser”. “Un catedràtic deia que l’agricultura o és ecològica o no és i en l’actualitat l’agricultura és de tot menys ecològica”, va lamentar. No obstant açò, reconeix que “els agricultors sempre han sigut la classe social més baixa i entenc que necessiten polvoritzar amb productes químics per a guanyar diners”.

Martí, qui va aprofitar per a explicar la seua experiència de 39 anys com a agricultor ecològic, aposta per desenvolupar cultius en els quals es danye el menys possible al medi ambient i considera que són els consumidors els que han d’exercir pressió sobre els productors a través de l’adquisició de productes “el més naturals possibles”. En la seua opinió, “és fonamental que sapiguem el que realment estem menjant i a partir d’ací intentar millorar la nostra alimentació, canvi que ens portarà també a modificar les tècniques que s’utilitzen per a obtenir aqueixos productes”.

“Quan t’interessen els productes ecològics els trobes”
La naturòpata Catherine Valdés, per la seua banda, va aprofundir en aquest aspecte, per al que va enumerar alguns dels aliments més perjudicials. Va alertar sobre l’ús del sucre, el colorant alimentós, els olis i cereals refinats i sobre el consum de plats precuinats, “molts d’ells amb fins a 25 additius i conservants diferents, els efectes dels quals no s’han estudiat de manera combinada”. A açò cal sumar-li, va explicar, la contaminació de molts aliments a causa de la utilització de productes químics per al seu desenvolupament. “Abans de la malaltia ve la prevenció i substituint de manera senzilla uns aliments per uns altres podem evitar moltes dolències”, va sostenir.

“No es tracta d’alarmar a la població, el nostre objectiu és aconseguir que la societat tinga un esperit crític davant aquests temes. Tan sols hem de canviar la nostra visió de la vida. Quan t’interessen els productes ecològics els trobes, estan al nostre abast i el preu quasi no varia respecte als d’aquells que han sigut obtinguts utilitzant procediments més nocius”, argumenta.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.