Més de 1.200 pacients del Clínic amb tractament anticoagulant participen en un programa per al seu control a través de noves tecnologies

Un total d’1.253 pacients amb tractament anticoagulant del Departament de Salut Clínic-Malvarrosa ja s’han sumat a un programa pilot que fa ús de les noves tecnologies de la informació per a millorar els controls i la seguretat en els tractaments.

Els anticoagulants orals són un tipus de medicaments indicats en la prevenció i tractament de complicacions tromboembólicas venosas i arterials. Malgrat que requereixen un estret control, són un dels grups de medicaments més prescrits en el nostre país. La seua utilització incorrecta pot causar esdeveniments adversos greus, d’ací la importància de prioritzar pràctiques de control i seguretat.

Amb el propòsit que aquests medicaments s’utilitzen de la forma més segura possible i per a facilitar l’accés als controls a persones amb mobilitat reduïda o amb problemes horaris per motius laborals, el Departament València Clínic Malvarrosa ha sigut un dels primers a incorporar les noves tecnologies de la informació en benefici dels pacients anticoagulados.

En primer lloc es va oferir la possibilitat de rebre per mitjà de correu electrònic la fulla de dosatge i en segon lloc s’ha incorporat l’ús d’una plataforma online disponible des de diversos dispositius (ordinador, mòbil, tableta…), que minimitza els problemes de comunicació entre els professionals sanitaris i entre aquests i els pacients o familiars, així com els retards en el lliurament de resultats o els problemes de conciliació laboral i familiar a l’hora de gestionar el control i ajust del tractament.

A més, el departament amb la col·laboració del col·legi de farmacèutics de València ha impulsat un projecte pilot que inclou la participació de farmacèutics comunitaris de l’àrea per a identificar precoçment les interaccions farmacològiques, oferir un horari més flexible per als controls i potenciar l’atenció farmacèutica.

Evitar desplaçaments i facilitar la conciliació familiar i laboral

Existeixen en l’actualitat diferents tipus de fàrmacs anticoagulants, encara que tots ells precisen control en major o menor mesura. Els cumarínicos segueixen sent els més emprats. Aquests fàrmacs requereixen la realització de controls periòdics per a l’ajust de les dosis, la qual cosa suposa realitzar continus desplaçaments als centres de salut. A més d’incrementar la seguretat, aquest nou programa ha permès evitar desplaçaments als centres de salut i a l’hospital.

En 2017 es van realitzar un total de 69.166 controls a 5.645 pacients anticoagulados amb cumarínicos en el Departament de Salut Clínic-Malvarrosa. D’ells, 1.032 (18,38%) reben l’informe del resultat per correu electrònic no sent necessari romandre en el Centre de Salut per a arreplegar el resultat, la qual cosa facilita enormement la conciliació familiar i laboral dels pacients i els seus cuidadors.

A més, 221 pacients ja han utilitzat la plataforma online, dels quals 72 estan en residències de la tercera edat i la resta fa ús de la mateixa bé de forma individual o amb el suport del seu farmacèutic comunitari. Tot açò sota l’estreta supervisió dels facultatius especialistes d’Hematologia que conformen la unitat de tractament anticoagulant que lidera Blanca Navarro.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.