Puig subratlla la rellevància de la universitat en l’impuls d’un nou contracte social

El president ha destacat que l’esforç de la societat valenciana permet que les taxes universitàries s’hagen reduït enguany un 15% 

El cap del Consell ha reivindicat el prestigi de les universitats enfront de les males pràctiques d’una minoria 

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha subratllat que el compromís de la universitat amb la societat valenciana permet impulsar un nou contracte social mitjançant el qual “redistribuir adequadament el creixement i evitar fractures irreparables”, per la qual cosa ha reivindicat al sistema universitari “com a potent agent econòmic” en un moment d’adaptació “a la tercera revolució industrial, la de la comunicació i el món digital”.

El cap del Consell s’ha pronunciat així durant l’acte oficial d’obertura del curs acadèmic 2018-19 celebrat en la Universitat de València, al que també ha assistit el conseller d’Educació, Recerca, Cultura i Esport, Vicent Marzà. Puig ha subratllat l’obligació col·lectiva de la Comunitat per a “formar en l’excel·lència”.

El president ha destacat que la societat valenciana està realitzant “un esforç en forma de més beques” tant per a aconseguir que un de cada tres estudiants universitaris no pague les taxes, que s’han reduït en un 15% enguany, com per a dotar de més recursos a l’educació pública “en totes les seues etapes perquè no es troben fronteres de cap tipus”.

Puig ha volgut reivindicar a més “el prestigi de la universitat enfront del soroll de les males pràctiques d’una minoria” perquè, encara que ha matisat que seria “injust no denunciar aqueixes males pràctiques” que afecten a tot el sistema universitari, la Generalitat “defensarà a les universitats enfront de la crisi de legitimitat que es planteja arbitràriament”.

“Els valencians i valencianes podem sentir-nos molt orgullosos del conjunt d’universitats públiques i de la seua contribució al renaixement de la Comunitat”, ha prosseguit Puig, qui ha afegit que el sistema universitari és “una de les raons per a ser sempre optimistes”.

D’altra banda, Puig ha oferit a la comunitat universitària la col·laboració de la Generalitat per a “fer possibles avanços en matèria d’igualtat”, ja que ha assenyalat que és “determinant” el que ocórrega en la universitat, encara que ha reconegut que en el Consell són conscients “que no és un problema exclusiu” d’aquest àmbit.

El president ha anunciat que la Generalitat impulsarà també un nou conveni laboral d’universitats per a millorar la situació del personal amb pitjors condicions, així com per a equiparar, de forma progressiva, les circumstàncies laborals de tots els centres universitaris valencians. En aquest sentit, ha afirmat que l’ensenyament universitari ha de fer-se “amb les millors condicions i recursos” per a oferir la millor educació possible als estudiants.

El cap del Consell ha assegurat finalment que l’acte inicial d’obertura del curs acadèmic 2018-19, al que també han assistit els consellers d’Hisenda i Model Econòmic, Manuel Alcaraz; Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló; i Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Gabriela Bravo; serveix, cada any, “per a renovar la posició d’avantguarda que la universitat té en la nostra societat”.

Deixa el teu comentari