Salvador anuncia una modificació de la Llei de Mobilitat perquè els nous pisos tinga aparcaments per a bicicletes

La consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha destacat durant la Jornada Valenciana de Mobilitat Sostenible, que “pròximament es va a plantejar una modificació de la Llei de Mobilitat de la Comunitat perquè els nous edificis d’habitatges que es construïsquen en sòl urbà tinguen, en planta baixa, una càmera per a estacionar una bici per habitatge, i els de sòl urbanitzable, dues places per habitatge”.

En el transcurs d’aquesta jornada, la consellera ha lliurat els premis de la Setmana de la Mobilitat de la Comunitat Valenciana. “Es tracta -ha comentat- de reconèixer els projecte d’ajuntaments i universitats amb criteris innovadors vinculats a la mobilitat sostenible i que milloren la qualitat de vida dels nostres veïns de pobles i ciutats, la qual cosa s’aconseguirà anant a peu o amb bicicleta”.

Per a Salvador, es tracta de facilitar un transport alternatiu al cotxe i ha ressaltat les moltes iniciatives que s’estan realitzant per a la consecució d’aquest objectiu. Així ha ressenyat que en el Pla Bàsic de Mobilitat de l’Àrea Metropolitana de València, per exemple i que està en fase d’informació pública, “es passa d’una xarxa ciclopeatonal per a bicicletes i vianants de 342 quilòmetres a una altra de 571 quilòmetres”.

També ha esmentat els 52 quilòmetres de l’Anell Verd Metropolità, que “estem construint en aquests moments i que convidem els municipis a connectar els seus itineraris ciclistes per a fer el gran salt en matèria d’infraestructura ciclista que necessitem”.

Segons la consellera, “la qual cosa apuntem de l’Àrea Metropolitana de València es pot traslladar a la resta del territori. Per a açò, des del Consell estem creant la Xarxa d’Itineraris no Motoritzats de la Comunitat”.

Potenciar el transport interurbà 

Així mateix, Salvador ha fet referència al treball per a reconvertir l’autobús interurbà en un transport públic eficient i que cobrisca les necessitats dels usuaris. Per a la titular de Transport de la Generalitat. “el nou mapa concesional naix amb vocació de servei públic, amb el propòsit de dignificar el transport públic interurbà en totes les seues dimensions: des de la seguretat i l’accessibilitat, passant per la comoditat, la puntualitat, les freqüències, fins a la rapidesa i l’economia”.

“El mapa concesional de la xarxa de transport interurbà de viatgers per carretera -ha explicat- datava dels anys 50 del segle passat i el 90% de les concessions a l’inici de la legislatura, estaven caducades, per la qual cosa immediatament vam engegar la seua revisió i ara estem en fase de recepció i anàlisi de les al·legacions als projectes que hem redactat” .

Implicar a la joventut en la mobilitat sostenible 

Igualment, la consellera ha subratllat la necessitat d’implicar a la joventut en la mobilitat sostenible i per açò, “des de fa ja tres anys treballem amb els joves en la iniciativa educativa ‘Avui descansa el cotxe’, perquè, a través dels centres docents, el debat de com ens movem es trasllade també en les llars. Comencem amb una vintena de centres educatius en 2016, superem els trenta l’any passat i enguany han confirmat la seua participació més de 80”.

A més, amb motiu del Dia sense Cotxe, “dissabte que ve, 22 de setembre, s’oferirà transport gratuït en Metrovalencia, TRAM d’Alacant i TRAM de Castelló”, ha recordat Salvador.

Premis Setmana de la Mobilitat 

Quant als premis amb motiu de la Setmana Europea de la Mobilitat, l’Ajuntament d’Elda ha guanyat el primer premi en la categoria de grans ciutats amb la iniciativa ‘Andeando: El camí escolar d’Elda’. En aquesta categoria, el segon premi ha sigut per a la Diputació de València per ‘I Jornades comarcals canvi climàtic i energia sostenible: mobilitat elèctrica, autoconsumo, transició i pobresa energètica’, i el tercer per a l’Ajuntament de València per la reordenació de la Ciutat Vella.

Pel que fa a ciutats mitjanes, el primer premi ha sigut per a l’Ajuntament de Dénia per ‘Caminis, xarxa de camins escolars a Dénia’, que ho ha compartit ex aequo amb l’Ajuntament de Riba-roja per la iniciativa ‘Riba-Roja fomenta l’ús del transport públic’. El segon i tercer premi han sigut, respectivament, per als ajuntaments de Xàtiva per ‘Organització participativa de la setmana de la mobilitat a Xàtiva’ i d’Alboraia per ‘Implantació sistema de bicicleta pública Xufa Bike’.

L’Ajuntament de Callosa d’en Sarrià ha guanyat el primer premi en la categoria de municipis xicotets per ‘Camí segur al col·li’; el segon ha sigut per a l’Ajuntament de l’Eliana per ‘Estudi per a implantació de servei de transport a demanda’, i el tercer ha quedat desert.

En apartat d’institucions, organitzacions i empreses, la Universitat Miguel Hernández d’Elx ha sigut reconeguda amb el primer premi per ‘Foment de l’ús de la bicicleta en la Universitat Miguel Hernández’, el segon premi ha sigut per al municipi de Quart de Poblet per ‘MapatearQuart’, i el tercer, ex aequo, per al CEIP Crist de la Pau per ‘Biciescuela CEIP Crist de la Pau’ i per a l’Associació de Veïns Els Tolls per ‘Definició d’un espai inclusiu en vores periurbanes’.

Els premis per a alumnes d’universitats han sigut el primer per a Ignacio Martínez Serrano de la Universitat Politècnica de València per ‘Estudi de solucions per a la remodelació integral del carril bici en la CV-400, tram València-Rambla del Pollastre, per a la seua conversió a una via ciclopeatonal’, el segon per a Sergio Toboso Moreno també de la UPV per ‘Mobilitat Infantil en la ciutat’, i el tercer per a Alvaro Mari Cuñat de la Universitat Cardenal Herrera-CEU per ‘Estudi adequació CV500 en el Parc Natural de l’Albufera’.

El premi per a persones, entitats i associacions ha reconegut a Stop Accidents pel ‘Dia Mundial en record de les víctimes de la violència vial’, i el premi a la trajectòria, al col·lectiu Terra Cítica.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.