Les tempestes de pedra registrades avui tornen a causar danys en l’agricultura valenciana

Els cultius més afectats són cebes, carabasses, creïlles, melons d’Alger i cítrics en una superfície que podria arribar a 3.000 hectàrees a Camp de Túria, Morvedre i Horta Sud

La inestabilitat atmosfèrica que està caracteritzant les últimes setmanes no dóna treva als agricultors valencians. A les tempestes de calamarsa i les copioses pluges registrades a la fi del passat mes de maig s’han sumat avui una sèrie d’episodis de pedra que han afectat a una superfície de cultiu que podria arribar fins i tot a les 3.000 hectàrees, si bé amb graus d’afecció molt desiguals, situades en les comarques Camp de Túria, Camp de Morvedre i l’Horta Sud, segons una primera estimació d’urgència efectuada per l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA).

Les hortalisses són el cultiu que s’ha vist més castigat per aquest últim temporal. Els colps de la pedra, d’una banda, i les intenses precipitacions, per una altra, causen importants minvaments de collites de meló d’Alger, cebes, carabasses i creïlles. Tant és així que l’aigua ha arribat a anegar camps sencers de tal manera que ha generat un excés d’humitat que, en última instància, desencadenarà greus problemes de pudrición. Els termes amb majors perjudicis en hortalisses de primavera són Benaguasil, Llíria, Benissanó i Pobla de Vallbona –en el Camp de Túria– i Catarroja –a l’Horta Sud–.

Per la seua banda, els cítrics, sobretot clementines, també poden patir afeccions de diferent consideració, ja que la calamarsa coincideix amb l’època de la ‘esporgà’, és a dir, quan l’arbre es desprèn de manera natural d’una sèrie de fruits abans que comencen a guanyar grandària de cara a la pròxima campanya. Les zones especialment damnificades amb aquest cultiu són Camp de Morvedre, en termes com Benevites, i Camp de Túria.

Malgrat les abundants pluges acumulades a l’Horta Sud i fins i tot de la caiguda de pedra acompanyada d’aigua sobre àrees d’arrossars, les primeres previsions apunten al fet que els danys en el cultiu de l’arròs seran mínims lloc que es troba en un estat vegetatiu molt primerenc.

Deixa el teu comentari