Les últimes tempestats de pedra causen nous danys en unes 2.000 hectàrees de cultiu

La inestabilitat atmosfèrica que s’ha instal·lat a la Comunitat Valenciana des de fa quasi una setmana va tornar a traduir-se durant els últims dies en nous episodis de calamarsa que han provocat més danys en l’agricultura. Concretament, durant la vesprada d’ahir la pedra va descarregar amb intensitat variable en una àmplia franja de terreny de la comarca de la Ribera que va incloure a les localitats de Càrcer -on es va situar l’epicentre de la tempesta-, Beneixida, Énova, Manuel, Alcántara del Xúquer i Rafelguaraf.

Els danys causats per la pedra en aqueixa zona, i d’acord amb una primera estimació d’urgència efectuada sobre el terreny pels tècnics de l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA), són de magnitud desigual, de tal manera que es detecten explotacions on la calamarsada ha arrasat pràcticament la totalitat de la collita, mentre que en unes altres el nivell d’afecció és mínim. Caquis i cítrics són els cultius que han patit les conseqüències. En el cas del caqui l’impacte de la pedra té efectes més nocius i visibles posat que la seua pell és més sensible que la dels cítrics, máxime en aquest moment de l’any. La superfície afectada, en major o menor mesura, en el referit territori podria situar-se entorn de les 1.800 hectàrees.

Però la Ribera no ha sigut l’única comarca que s’ha vist sacsejada pel clima. També durant el matí d’ahir una altra tempesta de calamarsa va caure amb força sobre una mica més de 100 hectàrees de cultiu, situades en el triangle que formen les poblacions de Xiva, Xest i Godelleta, en ple cor de la comarca de la Foia de Bunyol. En aquesta oportunitat va ser el vinyer el que es va portar la pitjor part, ja que del total d’aqueixa superfície superior a les 100 hectàrees el 70% correspon al citat cultiu, mentre que el 25% dels danys restants es concentren en els cítrics i la resta en caquis.

Així mateix, també es van registrar episodis de pedra de diversa consideració a Llíria (Camp de Turia) i de fortísimos vents a Xàtiva (la Costanera), on va arrancar dels arbres cítrics i caquis i va causar ferides en la pell d’aquests mateixos fruits com a conseqüència del “rameado”, és a dir, dels colps de les branques agitades per l’aire.

No obstant açò, i malgrat aquestes incidències de caràcter negatiu que s’estan registrant, AVA-ASAJA subratlla que les pluges que es vénen succeint des de dissabte passat en la gran majoria de comarques suposen un alleujament per als fruiters, especialment els cítrics i el caqui, perquè contribueixen a millorar els calibres, netejar l’arbrat i reduir la presència de plagues i malalties.

Així mateix, la persistència de les precipitacions permet als propietaris d’explotacions de regadiu aconseguir estalvis en costos energètics en deixar d’efectuar regs en un moment de la temporada on els arbres demanden molta aigua per a desenvolupar els fruits. Igualment, altres cultius com les ametles, que afronten en les pròximes setmanes la pràctica totalitat de la recol·lecció, o el olivar, la recollida del qual serà posterior i on les pluges aportaran més grandària a les olives.

Deixa el teu comentari