Una exposició repassa els fragments essencials de la història d’Alberic

Una completa exposició que està disponible en l’Antic Ajuntament d’Alberic mostra de forma minuciosa alguns dels més rellevants documents de la història de la localitat, en una visita al passat que ha sigut configurada pel professor universitari Vicent Giménez Chornet en col·laboració amb altres especialistes locals i gràcies a l’organització de l’ajuntament. La mostra suposa un exquisit repàs dels moments més importants de la història, des del lliurament de l’alqueria d’Alberic en el Llibre del Repartiment de Jaume I després de la reconquesta en 1238 fins a les factures del cinema Liceu pel pagament del lloguer de pel·lícules en 1938. Entremig, set-cents anys d’història reconstruïts a través de quaranta documents que els visitants poden presenciar in situ, amb la pertinent transcripció per a la seua completa comprensió i una contextualització confeccionada per diversos especialistes en la història de la localitat.

La mostra es reparteix en tres èpoques. Una primera musulmana en la qual es poden observar, per exemple, un inventari del castell d’Alberic, un testimoniatge d’una mora venuda com a esclava, les notícies de la destrucció de les baronies del municipi a càrrec dels agermanats o el desarmament dels moriscs. Per la seua banda, en l’època senyorial cristiana els visitants a l’exposició poden acarar la Carta Pobla d’Alberic, una sessió del Consell General sobre milícies de la Guerra de Successió, la causa del Sant Ofici de la Inquisició contra Juan Laborda o diversos plànols del segle XVIII.

Finalment, de l’època constitucional es pot veure, entre d’altres, el padró de veïns de 1850, un acord de l’ajuntament per a la construcció del rellotge de sol de l’església de 1854, un expedient sobre la riuada del 4 i 5 de novembre de 1864, el projecte de construcció d’unes escoles en 1902 o la sol·licitud de construcció d’un cinematògraf en 1935.

L’exposició està organitzada per l’ajuntament alberiqueny que comanda Toño Carratalá, amb Josep Puig a càrrec de la Regidoria de Cultura i Arxiu Històric. Junt a la mostra ha nascut una guia de més de cent pàgines que recull tots els documents i la seua transcripció. “En l’ajuntament que jo conduïsc tenim l’anhel de fer sentir a tots els veïns i veïnes que ser d’Alberic és molt gran, un autèntic orgull. I la nostra història també és un element més per a afirmar-ho. Tenim un passat nodrit de mil història, ple de mil circumstàncies interessants, trufat de persones d’una qualitat humana i social molt destacada”, argumenta l’alcalde.

Per la seua banda, Puig addueix que amb l’exposició “la intenció ha sigut i és fer arribar als nostres ulls i mans aquells documents que durant la història de la nostra localitat han forjat la nostra identitat i recórrer el pas del temps ajudats de la visualització dels documents, que són finestres al passat”. El comissari de la mostra, Vicent Giménez Chornet, considera que el treball de la recerca històrica és cercar els documents “per a interpretar què ha passat, per a entendre perquè vivim així”.

La mostra històrica està disponible durant tot el mes d’octubre i en la II Fira de l’Alliberament Senyorial d’Alberic, que tindrà lloc entre el 20 i el 22 d’octubre, hi haurà visites guiades.

 

Deixa el teu comentari