Xirivella instal·larà caixes niu i refugis per a la fauna insectívora

La iniciativa busca contribuir al control natural de les plagues en les zones urbanes

L’Ajuntament de Xirivella, a través de la Regidoria de Medi Ambient i Sostenibilitat que dirigeix Boro Montroy, aposta per la col·locació de caixes niu i refugis per a afavorir la nidificació de pardals i rates penades en l’entorn urbà i rústic. L’objectiu d’esta iniciativa és incrementar la biodiversitat en els espais verds urbans i periurbans on les poblacions de fauna són limitades en quantitat i en varietat d’espècies. És una mesura que, a més, pot contribuir de manera important al control natural de les poblacions d’insectes en les zones residencials de Xirivella i que complementarà altres tractaments preventius de plagues que es venen fent des de l’Ajuntament.

En paraules de Montroy “La col·locació de caixes niu és utilitzada habitualment per a controlar la proliferació excessiva d’insectes, principalment de mosques i d’erugues que afecten els arbres de parcs i jardins i que pot deixar-los sense fulles. Així per exemple, el totestiu s’alimenta de gran quantitat d’erugues, les rates penades són voraces depredadors naturals de mosquits d’hàbits nocturns, i pel dia, el mosquit tigre servix d’aliment per a alguns pardals com les oronetes o les falcies”.

La instal·lació serà duta a terme per una empresa especialitzada en els pròxims mesos. Compta a més a més, amb un total de 18 caixes niu per a ocells insectívors, 5 per a xicotets ocells rapaços i 15 refugis per a rates penades. Es repartiran per tot el terme municipal, 15 en parcs periurbans, 4 en zones rurals, i les 19 restants en zona urbana. Els emplaçaments es triaran tenint en compte les recomanacions de la Societat Valenciana d’Ornitologia (SVO), perquè l’ocupació de les caixes niu i refugis siga el més efectiva possible, tenint en compte els hàbits peculiars de cada espècie.

La biodiversitat en l’avifauna de Xirivella, al contrari del que es podria pensar, és notable, segons les veus expertes. Així, per exemple al parc de Pablo Iglesias i les zones d’horta del municipi podem trobar una gran varietat d’espècies com verderols, caderneres, merles, estornells negres, blanques, tórtores turques, tórtores comunes, tudons, enganyapastors marrons, mussols, òbiles, cornudets, teuladins comuns, teuladins moliners, papamosques grisos, capsots comuns, busqueretes, puputs, rossinyols, estaranyits i mallerengues. A l’interior del nucli urbà també viuen alguns d’estos pardals, a més d’altres diferents, com ara oronetes cua-blanca i falcies.

L’observació d’estes espècies ‘conveïnes’ es podrà realitzar al mateix temps que el seguiment de la nidificació en les caixes niu i els refugis, la qual cosa possibilitarà la realització de diverses iniciatives didàctiques amb els més menuts, col·legis, instituts i persones adultes. Tallers en què es podrà descobrir i contemplar esta ‘naturalesa urbana’ tan desconeguda per a la majoria de la gent.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.