LA UNIÓ trasllada al Ministeri d’Agricultura la necessitat urgent d’un nou pla de reconversió varietal per a la fruita

També va proposar mesures fiscals per a pal·liar la crisi de preus i per als afectats per danys climàtics de la campanya passada

LA UNIÓ trasllada al Ministeri d’Agricultura la necessitat urgent d’un nou pla de reconversió varietal per a la fruita

ministeri fruita3 de febrer de 2016.- LA UNIÓ de Llauradors ha defensat, en una reunió mantinguda amb representants del Ministeri d’Agricultura, la necessitat d’establir un segon pla de reconversió de la fruita amb l’objectiu d’ajudar als llauradors professionals a millorar l’adaptació al mercat de la fruita a través de noves varietats.

Per a LA UNIÓ, després de dos anys consecutius de crisis de preus i sense ajudes a la modernització dels productors valencians de fruita, es fa econòmicament inviable per als llauradors continuar reconvertint les plantacions per a adaptar-se a les necessitats del mercat i, així, assegurar la viabilitat dels professionals d’aquest sector.

El Ministeri ha valorat positivament aquesta proposta però ha advertit de la dificultat de la seua aplicació per la manca de disponibilitat pressupostària. LA UNIÓ estima en uns 42 milions d’euros l’aportació que hauria de fer el Ministeri per a poder reconvertir unes 12.000 hectàrees de fruita en tot l’Estat, amb una ajuda mitjana de 7.000 euros/hectàrea. Aquesta quantitat només representa un 0,082% del pressupost de 2016 del Ministeri d’Agricultura i per tant és viable aquesta petició i la continuarà defensant.

LA UNIÓ també ha demanat en la reunió l’adequació de la fiscalitat a la pèrdua d’ingressos que han patit els productors de fruita a causa de la crisi de preus, així com pels danys climàtics durant la campanya passada, tant per als llauradors que tributen amb el sistema de mòduls com pels quals ho fan per estimació directa.

Aquesta organització agrària va exigir, a més, la necessitat de poder continuar utilitzant mètodes alternatius a la lluita química, com les feromones, que serveixen per a fer confusió sexual o captura massiva en el control de plagues dels fruiters i que, a causa de canvis en la normativa del registre, actualment no disposen d’autorització per a poder-se aplicar a Espanya, malgrat ser mètodes de control sostenibles pel seu baix impacte ambiental. En aquest sentit, LA UNIÓ valora positivament el compromís del Ministeri de revisar cas per cas l’autorització excepcional d’aquests productes, així com uns altres per al control d’altres malalties.

Per part de LA UNIÓ van estar presents en la reunió el responsable del sector de la fruita, Damià Seguí i el membre de la comissió executiva, Luis Javier Navarro. Del Ministeri van estar presents Valentín Almansa, director general de Sanitat de la Producció Agrària; José Maria Cobos, de la Sotsdirecció General de Sanitat i Higiene Vegetal i Forestal; Maria José Hernández, de la Sotsdirecció General de Fruites i Hortalisses, Oli d’Oliva i Vitivinicultura, i Ignacio Atance, de la Sotsdirecció General d’Anàlisi Prospectiva i Coordinació.

 

 

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.