Professionals del Departament de Salut de La Ribera protagonitzen una exposició fotogràfica contra la violència de gènere

S’ha presentat este matí a l’Hospital d’Alzira, on romandrà exposada fins a finals de mes.

Els professionals de La Ribera van detectar, durant 2016, 125 casos positius de violència de gènere a la comarca.

• El Departament de La Ribera ha multiplicat per 3 el nombre de dones cribades en 2016 respecte a l’any anterior, fet que ha permès augmentar un 81% el nombre de casos positius detectats.

 • Amb prop de 3.000 dones cribades en l’últim trimestre de l’any, enfront de les 713 dones cribades de mitjana de la Comunitat Valenciana, el de La Ribera ha estat el departament de salut que més qüestionaris ha realitzat per detectar possibles casos de violència de gènere . 

foto prensa1 (4)Alzira (13.02.17).- Dotze professionals de diferents àmbits laborals del Departament de Salut de La Ribera han protagonitzat una exposició fotogràfica contra la violència de gènere, que ha estat presentada este matí a l’Hospital d’Alzira. Sota el lema “Levanta una mano contra la violència de género”, estos dotze professionals han prestat desinteressadament la seua imatge, posant amb consells bàsics i mostres de suport per a les persones víctimes de violència de gènere escrits a les mans. Les imatges han estat realitzades pel fotògraf de premsa José Jordán i romandran exposades a l’Hospital de La Ribera fins a finals d’este mes.

Està previst que esta exposició recorra a poc a poc els centres de salut del Departament de La Ribera al llarg d’enguany. Segons ha destacat el director gerent del Departament de Salut de La Ribera, Dr. Javier Palau, “es tracta d’aportar el nostre gra de sorra a la lluita contra esta xacra social, que ja ha costat la vida a 9 dones en el que portem d’any, contribuint, d’esta manera a sensibilitzar i formar en valors i com una mostra més de suport a les persones víctimes de la violència de gènere”. En este sentit, el Dr. Palau ha destacat “l’important paper que, en la lluita contra la violència de gènere, exerceixen els professionals sanitaris que, moltes vegades, són els primers a detectar els casos de violència masclista, ja que les dones víctimes d’este tipus de violència solen mostrar pors, ansietat o tristesa, inseguretats que freqüentment es somatitzen i els porta a la recerca d’atenció sanitària i al consum de medicaments “.

foto prensa2 (3)125 casos de violència de gènere a La Ribera En este sentit, cal destacar que “La Ribera s’està revelant com un dels departaments de salut més compromesos de la Comunitat Valenciana en la recerca activa de casos a través de l’aplicació del programa de cribratge universal contra la violència de gènere de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública “. Així, tal com ha destacat el director del Centre de Salut Pública de La Ribera, Dr. José Añó, “durant 2016, els professionals sanitaris de la comarca han realitzat el qüestionari per prevenir i detectar possibles casos de violència masclista a un total de 7.046 dones”.

És a dir, en 2016 s’ha cribrat 3 vegades més dones que en l’any 2015, en què es va realitzar el qüestionari a 2.252 dones. Cal destacar, així mateix, que en l’últim trimestre de l’any, amb 2.947 dones cribades enfront de les 713 de mitjana de la resta de la Comunitat Valenciana, La Ribera ha estat l’organització sanitària que més qüestionaris ha realitzat per detectar possibles casos de violència de gènere . Fruit d’este treball, el 2016 s’han detectat 125 casos positius de violència de gènere, en els quals s’ha produït maltractament físic, psíquic i / o sexual, és a dir, un 81% més que el 2015, any en què es van detectar 69 casos positius.

Protocol de cribratge de violència de gènere

L’objectiu del protocol de cribratge és fomentar les deteccions precoces de casos de violència de gènere en dones majors de 14 anys ateses en centres de salut pels professionals sociosanitaris que tenen atenció directa amb dones.

Després de la detecció d’un cas positiu, els professionals sanitaris dels centres de salut i serveis d’urgències hospitalàries, activen els protocols especialitzats amb què compta l’Administració per protegir les víctimes; això és, el Centre Dona 24 hores, els Serveis Socials, la Policia i la Guàrdia Civil.

Segons ha destacat el director gerent del Departament de Salut de La Ribera, Dr. Javier Palau, “creiem que és obligació de les entitats sociosanitàries comprometre’s seriosament en la prevenció de la violència de gènere, ja que la violència exercida contra les dones constitueix, en primera instància, un atemptat contra la seua salut”.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.