L’Hospital Universitari de La Ribera incorpora la braquiteràpia per eliminar el càncer de recte

És el primer centre públic de la Comunitat Valenciana i el tercer d’Espanya en utilitzar-la.

• Esta tècnica, mínimament invasiva, millora l’eficàcia del tractament en aplicar la radiació des del centre del mateix tumor, reduint els efectes secundaris i produint menys dany en els teixits sans adjacents.

• L’Hospital de La Ribera ja aplica la braquiteràpia en tumors de cap i coll, bronquis, esòfag, vies biliars, ginecològics, pròstata, recte i anus, pell i sarcoma.

• El Servei de Radioteràpia de l’Hospital Universitari de La Ribera va atendre 92 casos de càncer de recte en 2016.

Alzira (10.07.17).- L’Hospital Universitari de La Ribera ha incorporat la braquiteràpia per abordar el càncer de recte inferior i de recte mig. D’esta manera, el centre alzireny es converteix el primer centre públic de la Comunitat Valenciana i en el tercer d’Espanya en utilitzar esta tècnica per al càncer de recte, després de l’Hospital de Navarra i de l’Hospital Dr. Negrín de Las Palmas.

El Servei de Radioteràpia de l’Hospital Universitari de La Ribera va atendre 92 casos de càncer de recte en 2016.

La braquiteràpia, també coneguda com radioteràpia interna, és una tècnica per al tractament del càncer, que permet aplicar les dosis de radiació des del centre del mateix tumor, cosa que augmenta l’eficàcia del tractament i redueix de manera considerable els seus efectes secundaris. A més, es disminueix la probabilitat que el tumor reaparega en el mateix lloc, ja que permet augmentar la dosi de radiació al tumor, sense incrementar esta en les cèl•lules sanes que hi ha al voltant.

Segons ha destacat el cap del Servei de Radioteràpia de l’Hospital Universitari de La Ribera, Dr. Miguel Soler, “esta tècnica està indicada en casos concrets, per al tractament exclusiu de tumors xicotets o en tumors més avançats com a teràpia combinada amb la radioteràpia externa i en pacients amb edat avançada que presenten problemes de salut per a ser sotmesos a cirurgia o que no volen tractar-se amb ella”.

En este sentit, el Dr. Soler ha assenyalat que “esta tècnica pot ser una alternativa per a aquells pacients anyencs que no poden ser sotmesos a operacions radicals”.

Amb la incorporació del tractament del càncer de recte, l’Hospital de La Ribera ja aplica la braquiteràpia en tumors de cap i coll, bronquis, esòfag, vies biliars, ginecològics, pròstata, recte i anus, pell i sarcoma.

Com s’aplica

La tècnica es porta a terme amb sedació del pacient i l’aplicació d’una anestèsia local en crema.

Després de dilatar l’anus, s’introdueix l’aplicador que posteriorment és connectat a una màquina que conté la font radioactiva que s’utilitza per tractar el tumor cancerigen i “amb el qual es pot arribar fins a la part mitjana de recte”, ha assenyalat el Dr. Soler, qui ha destacat que “es tracta d’una tècnica indolora, mínimament invasiva, sense sagnat i que és molt ben tolerada pels pacients, que només necessiten al voltant de 4 sessions en dies consecutius per fer un tractament radical del tumor”.

Amb anterioritat a l’inici de les sessions, els especialistes de l’Hospital de La Ribera porten a terme un examen complet de la zona tumoral del pacient, al qual se li realitzen una ressonància i dues endoscòpies, per localitzar el tumor i conèixer les seues característiques, mida i teixits circumdants.

Així mateix, mitjançant TAC es realitza una planificació de les sessions, establint amb exactitud la seua durada i les dosis adequades de radiació que s’han d’emetre en cada punt del tumor per aconseguir la major efectivitat.

En estes sessions hi participa un complet equip d’especialistes compost per oncòlegs radioteràpics, endoscopiastes de digestiu, radiofísics, tècnics de Radioteràpia, anestesistes i infermeres.

Cal destacar que, amb 59 euros per habitant, l’Hospital d’Alzira és el segon centre de la Comunitat Valenciana amb major inversió en tecnologia per habitant, només darrere de l’Hospital La Fe, i superant en 63,8% la inversió mitjana de la Comunitat Valenciana.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.