Cullera aprova el pressupost que li retornarà a la normalitat econòmica

Els comptes de 2018 rebaixaran el deute per baix del límit legal, recuperen la inversió i tornen a incrementar la inversió social

CULLERA. 29-11-17. El govern de Cullera (PSOE-PSPV / Compromís) ha aprovat en solitari el pressupost municipal de 2018. Un pressupost destinat a retornar al municipi a la normalitat econòmica, en paraules de l’alcalde de la localitat, Jordi Mayor.

El primer edil es va mostrar optimista en les seues previsions econòmiques i va assegurar que en 2018 l’equip de govern deixarà l’endeutament municipal per baix del 75 %, el màxim legal permés per la llei. Actualment ja se situa en el 82,75 % —molt prop de l’objectiu—, la qual cosa suposa 100 punts menys des de 2012, exercici en el qual va arribar a superar el 180 %.

Així mateix, Major va explicar que el consistori per primera vegada complirà la regla de despesa imposada pel Ministeri d’Hisenda i va expressar la seua convicció que en el pròxim any Cullera també estarà en disposició de fer el propi amb el període mitjà de pagament a proveïdors.

«En menys de tres anys hem aconseguit donar-li la volta a la gestió econòmica d’este ajuntament, que era un absolut desastre amb el PP en el govern», va manifestar l’alcalde durant el debat. «Hem passat del col•lapse a una gestió seriosa i responsable i abans que acabe la legislatura podrem anar a Madrid a dir-li al senyor Montoro que ens traga del pla d’ajust», va defensar la màxima autoritat local, «cosa que fa tan sols dos anys i mig era impensable», va postil•lar.

El més social

Per capítols, les partides socials tornen a tenir un gran protagonisme. Per tercer any consecutiu, s’incrementa la inversió en polítiques per a les persones, concretament en un 9 %. «Este és el pressupost més social de la història del municipi», va defensar el regidor d’Hisenda, Juan Vicente Armengot. Sobre este tema, es consoliden les conquestes de drets ciutadans. Solament a Serveis Socials, Tercera Edat, Residència Municipal i el Pla d’Emergència Social el municipi destinarà més de 2,6 milions d’euros.

En este camp destaca la dotació més gran de la borsa social d’ocupació, que enguany està pressupostada en 350.000 euros i ve a més acompanyada d’una modificació del seu reglament per a possibilitar contractes més llargs per a les persones en risc d’exclusió social.

El govern del canvi també ha contemplat una pujada de les subvencions a entitats socials, culturals i esportives, que van ser retallades dràsticament per part de l’anterior executiu popular. D’açò es veuran beneficiades entitats com les Falles, els clubs esportius, les Mestresses de casa, ANEC i AFEMRB, a més de les societats musicals, AFACU que ja es van pujar en 2017.

Recuperació de la inversió

Un altre dels aspectes destacables del pressupost és la modesta recuperació de la inversió després d’anys en els quals la situació econòmica i financera l’havia fet desaparéixer dels pressupostos. Així, Cullera invertirà 300.000 euros de recursos propis en l’adequació de la nova central de la Policia Local, la realització de la qual es complementarà amb fons de la Diputació de València.

A més a més, ha disposat una partida per a sol•licitar la inversió de l’1,5 % cultural al Ministeri de Foment la fi de la qual és acabar la Casa de l’Ensenyament i convertir-la en un viver d’empreses i en un centre de recursos estratègics per al turismo.

També es pressuposten 80.000 euros per al pla de mobilitat de la regidoria de Medi Ambient que contemplarà la creació de nous trams de carril bici.

29,6 milions

Armengot va detallar les partides i va ressenyar que la previsió d’ingressos i despeses és de 29,6 milions d’euros, la qual cosa suposa més de dos milions de pujada en comparació amb 2017. L’increment respon a una millora en la recaptació i la intenció del govern municipal, una vegada estabilitzada l’economia municipal, de destinar menys diners del superàvit als bancs i més a les polítiques socials.

Mayor va concloure assegurant que en 2016 el govern local va prioritzar l’acció per a rescatar persones, en 2017 va consolidar eixa línia i va ficar mà a les polítiques de reconducció de l’economia municipal i en este 2018 a més de culminar la normalització econòmica recupera la inversió.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.