Alaquàs ha posat en marxa una campanya de difusió i conscienciació sobre els drets de les xiquetes i els xiquets amb motiu del Dia Internacional de la Infància

La campanya s’inicia hui als canals oficials de l’Ajuntament i està protagonitzada pel Consell de Xiquets i Xiquetes d’Alaquàs.

Alaquàs ha posat en marxa una campanya de difusió i conscienciació sobre els drets de les xiquetes i els xiquets amb motiu del Dia Internacional de la Infància que se celebra el divendres 20 de novembre. La iniciativa s’inicia hui als canals oficials de l’Ajuntament i està protagonitzada pel Consell de Xiquets i Xiquets d’Alaquàs.

L’objectiu d’aquesta campanya és donar a conèixer i posar en valor els drets de la infància i  conscienciar la ciutadania de la importància de treballar dia rere dia pel seu respecte, el seu benestar i el seu desenvolupament. Per aquest motiu, des de l’Ajuntament d’Alaquàs s’han preparat tota una sèrie de píldores àudiovisuals que han començat a distribuir-se hui en xarxes socials i que finalitzaran el proper divendres.

En aquests vídeos, una representació del Consell de Xiquets i Xiquetes fa un repàs per alguns dels drets aprovats en la convenció dels Drets de Xiquets i Xiquetes del 20 de novembre de 1989. Les i els seus protagonistes expliquen alguns drets com la identitat, el nom i la nacionalitat i el seu respecte. Es parla també del dret a la igualtat i a la no discriminació, a l’alimentació i a una vivenda. L’alumnat posa en valor tamé el dret a l’interés superior del xiquet, a la supervivència i el desenvolupament, a una reunió de família i a la protecció dels xiquets i xiquetes sense família. En els audiovisuals es parla també del dret a participar i a opinar, a gaudir de la salut i dels serveis sanitaris, a la protecció contra el treball infantil, a l’educació i a l’oci i la cultura.

L’Ajuntament d’Alaquàs se suma així a la celebració del Dia Internacional de la Infància per tal que les veïnes i els veïns recorden aquesta data en un dia assenyalat com hui i es facen partíceps d’aquesta campanya visualitzant i compartint aquests vídeos. A més, durant tota aquesta setmana es treballaran aquests drets als diferents recursos de temps lliure com les Ludoteques i l’Espai Educatiu i el Centre Obert i es convida a tots els centres escolars a continuar amb aquesta iniciativa a través de jocs i activitats.

L’any 1959 les Nacions Unides van aprovar la Declaració dels Drets del Xiquet que incloïa deu principis. Això va suposar un gran avanç però no era suficient per a protegir els drets de la infància perquè legalment no tenia caràcter obligatori. Després de molts anys de negociacions amb governs de tot el món, líders religiosos, ONG i altres institucions, es va aconseguir acordar el text final de la Convenció sobre els Drets del Xiquet el 20 de novembre de 1989, el compliment del qual seria obligatori per a tots els països que la subscrivien. Es va convertir en llei el 1990, després de ser signada i acceptada per 20 països, (entre ells Espanya on va entrar en vigor el 5 de gener de 1991). Hui en dia la Convenció ja ha estat acceptada per pràcticament tots els països del món. Des de llavors, cada 20 de novembre se celebra a tot el món el Dia Universal de la Infància.

El Consell de Xiquets i Xiquetes d’Alaquàs va ser creat i aprovat en ple el 27 de setembre del 2001, realitzant amb això un suport incondicional als articles 12, 13 i 15 de la Declaració Internacional dels Drets del Xiquet, que reconeixen que les xiquetes i els xiquets tenen dret a la llibertat d’expressió, es tinga en compte la seua opinió, dret a ser escoltats i a la llibertat d’associació i de reunió. Per això, des dels seus inicis ha treballat per la promoció i difusió dels drets de la infància, realitzant diferents campanyes de sensibilització i activitats de participació i d’oci.

Deixa el teu comentari