Almussafes completa el seu diagnòstic participatiu de salut

La localitat avança en el desenvolupament del projecte creat al maig de 2018 per a millorar el benestar de la ciutadania

L’Ajuntament ha comptat amb la col·laboració de personal tècnic municipal, professionals de diferents sectors, representants d’associacions i ciutadania

Els resultats es presentaran públicament en un acte que se celebrarà pròximament

El diagnòstic participatiu de salut desenvolupat durant els dos últims anys per l’espai ‘Som Salut’ d’Almussafes ja s’ha completat. Gràcies a aquest projecte, en el qual s’han involucrat un gran nombre de persones de diferents àmbits, s’han establit les principals necessitats de la ciutadania per a continuar millorant la seua salut i benestar. L’Ajuntament informarà en breu dels resultats obtinguts en aquest projecte, que s’emmarca en el Pla d’Acció Local en Salut d’Almussafes i que compta amb el suport de la Generalitat Valenciana. Per al regidor de Sanitat i Polítiques Inclusives, Faustino Manzano, “és molt important identificar amb precisió quina és la situació actual, amb les seues fortaleses i febleses, perquè això és el que determinarà les polítiques que es posaran en marxa a nivell municipal amb la finalitat de millorar la salut de la ciutadania, entenent la salut des d’un punt de vista ampli, és a dir, no sols com l’absència de malalties, sinó també com un estat complet de benestar físic, psicològic i social”.

L’espai de debat ‘Som Salut’, impulsat per l’Ajuntament d’Almussafes en 2018 amb l’objectiu d’establir un diagnòstic sobre els aspectes que poden millorar-se en la localitat per a millorar el benestar i la qualitat de vida de la ciutadania, ja compta amb resultats. L’equip, format per 16 persones, entre les quals es troben 7 tècnics i tècniques municipals i 9 representants d’associacions, s’ha reunit diverses vegades al llarg dels últims mesos per a analitzar i comentar les opinions recaptades en les primeres trobades. Així, la llista de 42 necessitats de 7 àrees diferents detectades en el primer taller es va anar reduint amb el pas dels mesos a través de la utilització de tècniques participatives validades científicament fins a quedar-se en tres. Són les problemàtiques que, segons el parer dels diferents grups que han participat en la iniciativa, són més greus, afecten un major nombre de persones o, repercutint en un grup més reduït, impacten de manera significativa en col·lectius vulnerables. Els resultats d’aquest diagnòstic es faran públics pròximament.

“És molt important identificar amb precisió quina és la situació actual, amb les seues fortaleses i febleses, perquè això és el que determinarà les polítiques que es posaran en marxa a nivell municipal amb la finalitat de millorar la salut de la ciutadania, entenent la salut des d’un punt de vista ampli, és a dir, no sols com l’absència de malalties, sinó també com un estat complet de benestar físic, psicològic i social”, destaca el regidor de Sanitat i Polítiques Inclusives, Faustino Manzano. En aquest sentit, l’enfocament utilitzat en l’anàlisi, avalat per la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), ha considerat l’impacte que poden tindre les diferents polítiques públiques en la salut, per la qual cosa s’han analitzat qüestions com el medi ambient, l’habitatge, la mobilitat, l’urbanisme, l’ocupació i l’economia o la seguretat ciutadana, entre altres.

Manzano destaca “l’àmplia participació registrada durant aquest procés de diagnòstic”, atés que en el projecte ha participat personal empleat pel consistori, professionals de diferents sectors i representants dels teixits associatiu i polític. “Això era fonamental, perquè la nostra intenció sempre ha sigut que els resultats foren fiables i que les necessitats plasmades en el text foren completament reals”, assenyala. Així, en el grup promotor de ‘Som Salut’ es troba personal dels departaments municipals de Benestar Social, Esports, Educació i Cultura, Comunicació, Urbanisme i Seguretat Ciutadana. Pel que fa al grup ciutadà, han col·laborat durant el procés nombroses associacions vinculades a l’educació, les dones, la salut, les persones majors, la cultura i els serveis socials.

Els dos grups han estat coordinats per professionals del Centre de Salut de Benifaió-Almussafes, l’Agència de Desenvolupament Local, l’àrea de Benestar Social i la Policia Local. Així mateix, han col·laborat membres dels tres grups polítics amb representació municipal, treballadors de diferents sectors i ciutadania de diferent edat i tipus de formació i ocupació.

Problemàtiques
Entre els assumptes assenyalats com a importants per als diferents grups que han participat en el procés destaquen els relacionats amb el transport públic per als desplaçaments fora del nucli urbà, l’existència de barreres arquitectòniques, l’incompliment dels límits de velocitat, l’educació cívica i la regulació dels treballs comunitaris per a menors infractors, el canvi de cultura de les empreses dels polígons industrials per a la promoció de la salut, la dificultat en la inserció laboral de joves, dones, majors de 55 anys i persones en situació de fragilitat i la creació d’espais per al temps lliure diferenciats per franja d’edat i millora dels existents.

Procés
El diagnòstic participatiu de salut impulsat per l’Ajuntament d’Almussafes va començar a desenvolupar-se en 2018, quan la localitat es va adherir a la ‘Xarxa Salut’ de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública. En eixe moment es va posar en marxa un grup mixt d’associacions i personal tècnic del consistori que es va formar en temes com la salut, les desigualtats socials i l’acció comunitària. En 2019 el projecte va anar creixent mitjançant la constitució formal del grup ‘Som Salut’, que al principi es va dedicar a continuar amb la formació i a plantejar els tallers participatius.

Al desembre de 2019 i en els primers mesos d’aquest 2020, el grup s’ha reunit en diferents ocasions per a debatre, analitzar i acordar les necessitats prioritàries. De les 42 plantejades inicialment es va passar a 19 i posteriorment a 5, fins a concloure el diagnòstic amb les tres que es presentaran a la ciutadania en breu. En el procés s’ha comptat amb el suport de Fisabio, la contractació del qual ha sigut possible gràcies a les subvencions concedides en 2019 i 2020 per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública de la Generalitat Valenciana, que sumen un import total aproximat de 7.000 euros. Així mateix, el projecte ha rebut també el suport del departament de Salut Pública d’Alzira i de l’Àrea de Salut Comunitària de l’Hospital de la Ribera.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.