Almussafes inicia un nou programa de motivació i orientació professional per a joves

Jove Oportunitat (JOOP) busca que els seus participants, d’entre 16 i 21 anys, tornen al sistema educatiu perquè continuen la seua formació

Impulsat per l’Institut Valencià de la Joventut i amb suport del Fons Social Europeu, la iniciativa es desenvoluparà fins al pròxim mes de novembre

Les inscripcions, que encara romanen obertes, poden realitzar-se en el Centre d’Informació Juvenil, lloc en el qual se celebren les sessions

Des del passat dilluns 27 de maig i fins al pròxim mes de novembre, es desenvolupa a Almussafes la primera edició de Jove Oportunitat (JOOP), un programa de l’IVAJ cofinançat pel Fons Social Europeu amb el qual es busca reduir l’abandó educatiu primerenc entre els joves d’entre 16 i 21 anys. Per a això, s’utilitzen tècniques del coaching actitudinal combinades amb visites a empreses i activitats socioculturals. Les inscripcions per a participar en la iniciativa, que a Almussafes imparteix la psicòloga Celsa Oltra, continuen obertes i poden realitzar-se en el Centre d’Informació Juvenil.

Acabar amb l’abandó educatiu primerenc és un dels principals reptes als quals s’enfronta la Comunitat Valenciana. Aquest fenomen, en el qual la regió s’ha convertit en un dels líders a nivell espanyol, compta amb el pla Jove Oportunitat (JOOP), una mesura de l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) i cofinançada pel Fons Social Europeu que pertany al Programa Operatiu d’Ocupació Juvenil 2014-2020 d’àmbit estatal, en el qual s’inclou sota la categoria de ‘Programes de Segona Oportunitat’.

Amb el propòsit de reenganxar a joves que hagen abandonat el sistema educatiu prematurament i es troben desmotivats, desanimats i amb dificultats per a prendre les regnes de la seua pròpia vida, Almussafes s’acaba d’adherir a aquest pla, impartit en la localitat per la psicòloga i coach Celsa Oltra. Des del passat dilluns 27 de maig, el Centre d’Informació Juvenil acull les sessions d’aquesta iniciativa que es desenvoluparà al llarg de cinc mesos, en els quals es treballaran nombrosos aspectes relacionats amb aquest àmbit mitjançant la combinació de diferents eines pròpies del coaching actitudinal.

Les sessions grupals es duen a terme de 9 a 13 hores, mentre que de 13 a 14 hores es reserva espai per al coaching individual. Així mateix, i amb la finalitat d’involucrar a les famílies en el procés, una vegada al mes es convocaran xarrades amb els pares, els qui participaran en diversos tallers de coach parental. Cinc joves de la població s’estan beneficiant ja d’aquest programa, encara que les inscripcions continuen obertes en el CIJ per a aquelles persones que desitgen participar en el projecte, dirigit a persones d’entre 16 i 21 anys sense títol d’ESO o amb ell, però sense haver aconseguit un títol mitjà d’FP.

“Tal com indiquen els experts, per a aconseguir aquest retorn al sistema educatiu és important treballar sobre la seua motivació i reforçar la seua autoestima per a ajudar-los a construir un projecte integral de vida i aquesta nova perspectiva és la que ens ha portat a voler participar en el projecte i oferir-lo a la ciutadania almussafenya”, assenyala la regidora de Joventut en funcions, Davinia Calatayud.

Continguts
L’acció JOOP es divideix en cinc mòduls que s’imparteixen amb un enfocament eminentment pràctic. En els tres primers es tractaran temes de desenvolupament personal, social i professional. Posteriorment es durà a terme un acadèmic/competencial, en el qual es prepararà per a les proves d’accés a la Formació Professional de Grau Mitjà i, finalment, estan previstes unes jornades de refresc, amb les quals es pretén reflexionar sobre l’aprés i avaluar tot el procés. 

Per a augmentar la motivació, a més de diferents activitats socioculturals i esportives i de reforç acadèmic, el calendari inclou també vint visites a empreses, com la que van realitzar la setmana passada a la companyia ‘Món Orxata’ d’Alboraia. Amb aquestes excursions, en les quals se’ls mostra el treball real al qual duu cada titulació d’FP, es busca que els xics i xiques descobrisquen la seua vocació perquè eixe descobriment els proporcione l’energia necessària per a prendre la decisió de tornar als estudis.

Els ‘joopers’, nom amb el qual es designa a les persones participants en el programa, assistiran al setembre a unes jornades de convivència en les quals tindran l’oportunitat de conéixer i conviure amb altres ‘joopers’ de distintes valencianes.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.